Първият звънец разсея напрежението в СМГ

На първия учебен ден нямаше и помен от летните страсти около Софийската математическа гимназия. Дворът на училище бе изпълнен с развълнувани деца, родители и учители. Наоколо се носеше цветният аромат на десетки букети. Приятели се посрещаха с радостни викове след дългата лятна раздяла. Доброто настроение витаеше във въздуха.

Тържественият 15 септември обедини доскоро враждуващите два лагера в школото. Учителите не смогваха да задържат букетите, с които ги засипваха възпитаниците им. Шум от радостна глъчка изпълваше простора. Стартът на официалната церемония бе даден с посрещане на знамето на математическата гимназия. Под звуците на химна бе издигнат националния флаг.

Отец Христо извърши благословение за началото на учебната година. Приветствие отправи кметът на община Оборище Васил Цонев.

Днес е един специален ден за всички нас, изтъкна той. По думите му всички очакват още по- големи успехи на учениците. Да бъдете учители е голямо богатство, обърна се Цонев към преподавателите. Те изграждат основата на знанието, те откриват талантливите и подготвят всяко дете за най-строгия учител-живота. На децата той пожела всеки да открие своето поприще.

Цонев припомни, че медалите и наградите на малките математици са гордост за България. Спорна и успешна учебна година пожела на малките и големите, пристъпили през прага на СМГ. С какъвто устрем започнете новата година, с такъв да я завършите, пожела още кметът на община Оборище. Според преподавателите СМГ е преминавала в годините през много бури, но винаги е оцелявала. Децата пък в училището винаги са имали устрем за победи. СМГ е кауза и съдба, според учителите. Официално бяха представени “зайците” в училището.

Зоя Савова, директор на училището, също поздрави учители и ученици. За всички нас днес е един голям празник, подчерта тя. Добре дошли, мили деца, приветства директорката “зайците”.

Тя е убедена в успеха на възпитаниците на СМГ. Благодари на преподавателите за всеотдайната работа. За тях работата в школото била съдба, по думите й.

Новоназначената директора благодари и на родителите, които са се доверили на СМГ и са записали децата си да учат тук.

Припомняме, че Софийската математическа гимнация е с нов директор само от дни, след като предишният ръководител Антони Стоянов бе освободен от длъжност на 5 септември.

През последните няколко месеца в СМГ имаше множество конфликти. Споровете започнаха след като бившият директор Стоянов уволни учителката по математика Петя Тодорова и не поднови договорите на други двама преподаватели от учителската колегия на гимназията. Като мотиви за уволнението на Тодорова бившият директор посочи, че тя е уронила престижа и името на учебното заведение, участвайки в комисия за математическото състезание “Европейско кенгуру”.

Източник: news.bg

Следвайте ни в социалните медии