Парламентът се произнесе за ветото на президента!

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година.

„За“ гласуваха 126 народни представители, а 95 бяха „против“. В отрицателен вот зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви: „Ще гласуваме винаги против, докато ви убедим, че реформата в здравеопазването трябва да се състои“, предаде “Фокус”.

Зам.- председателят на ПГ на БСП Антон Кутев коментира:

„Това беше чисто човешки избор, не ми е ясно, когато мислиш в голяма схема явно не обръщаш внимание на малките неща“. Това наше гласуване ще струва живота на някого“, заяви той.

„Ако не беше „Воля“, ако не беше Веселин Марешки, този вот нямаше да мине. Един зависим човек подкрепи този вот, без него това нямаше да се случи“, посочи Антон Кутев.

Държавният глава върна за ново обсъждане бюджета на Касата за следващата година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти.

Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти.

Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата.

На 12 декември бюджетната комисия отхвърли президентското вето. Дебатите по ветото бяха покъртителни, като дори Стефан Данаилов дойде извънредно в Народното събрание, за да се изкаже по темата. След думите му цялата зала притихна.

Зам.-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов обаче прозря голяма конспирация в идването на Ламбо, което пък предизвика остра реакция от червения депутат, който бе разочарован от умозаключенията на колегата си.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via