Парламентът отхвърли ветото на президента върху данъчните промени

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени. Държавният глава оспори 4 данъчни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Със 130 гласа “за” законът беше повторно приет, а 46 народни представители гласуваха “против”. Най-голям обществен интерес предизвика ветото върху промените, свързани с данъка върху колите, в чиято формула от догодина се включва и екокомпонент. Николай Александров от Обединени патриоти посочи, че мотивите на Радев са чисто политически.

“Състоянието на превозните средства в една страна е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес”. Това се посочваше в мотивите на ветото.

Крум Зарков от БСП заяви “да насърчаваш купуването на нови коли като таксуваш старите е все едно да накажете дете, на което са купили марципан, че няма два шоколада”. Така соцдепутатът обясни защо партията му ще подкрепи ветото.

Радев атакува въвеждането на по-високи данъчни ставки върху имотите в националните курорти, когато те не са основно жилище, не са отдадени под наем и не са регистрирани като места за настаняване.

Президентът оспорва също поредното отлагане на реформата при определянето на такса смет, което се оставя за след 2022 г.
Промените в Закона за митниците, с които те се превръщат в териториални поделения на Агенция “Митници”, също бяха под обсега на ветото. Предвижда се служителите на митниците да се освободят от работа и след това да се преназначат в новите териториални поделения.

БСП заявиха, че така ще се даде възможност “непослушните да бъдат уволнени”.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via