Париж се превръща в технологичната столица на Европа

Париж вече е с една стъпка по-близо до това да осъществи амбициите си да се превърне в технологичната столица на Европа, след като френският президент Еманюел Макрон откри най-голямото съоръжение за развиване на дейността на нови компании „Station F“, което се намира на брега на р. Сена.

Париж се превръща в технологичната столица на Европа

 

Центърът, който се разпростира на 34 000 квадратни метра, всъщност е реновирано железопътно депо. Ремонтът му е спонсориран от милиардера Ксавие Ниел, който направи революция на френския интернет и мобилен пазар, съобщава AFP.

Очаква се стъклената сграда на „Station F“ да стане дом на близо 1000 стартъп-компании и да се превърне в „забележимо място, което създава силен образ на Париж“, посочи Ниел.

„Station F“ е разположен в 13-ти район – просторен и модерен квартал с множество магазини и кина, който също таке е и дом на националната библиотека. Пространството е създадено с идеята да наподобява американски колежански кампус, а наемът на място в него е 195 евро. Центърът е разделен на три части – зона за творчество, за споделяне и за почивка.

Той е и най-голямата подобна сграда от общо около 40 във френската столица, която усилено се състезава с Лондон и Берлин за титлата технологичен лидер на Европа.

Утвърдени компании като Facebook, Amazon и Microsoft вече са се съгласили да се присъединят към „Station F“ като ментори на начинаещите в бизнеса. На мястото сътрудничество може да установят и с някои от най-престижните френски университети, както и с фондове за рисков капитал.

В момента Великобритания е страната, която успява да привлече най-много талантливи чужденци на своя територия, но Франция се надява, че това ще се промени след Brexit.

Следвайте ни в социалните медии