Папата у нас!? Заради “дяволския кръг, в който се намират ромите”

Ако не направим нищо за тях, съдбата им е предопределена, разказва отец Мартин Жилек

Папата взима присърце съдбата на хората в периферията и нищо чудно да посети един католически орден, който се грижи за ромски деца в Стара Загора, пише Флориан Рипка от германската организация “Църквата помага в беда”.

В своя материал, публикуван в DW, авторът пише за дяволския кръг, в който се намират ромите у нас.

“Ако не направим нищо за тях, съдбата на ромските деца е предопределена”, разказва отец Мартин Жилек, който работи в Стара Загора.

“На 14-годишна възраст кланът ги принуждава да се омъжват или женят, после бързо раждат деца и се препитават от детските надбавки, 40 лева. За много ромски семейства това е и единственият приход“, пояснява монахът от “Ордена на салезианците на Дон Боско”. Това е един от най-големите католически ордени, който се води “папски орден”.

Твърди се, че ромите в България са около един милион, но никой не знае точния им брой, подчертава авторът, защото по думите му те живеят в паралелно общество. В Стара Загора живеят около 25-28 хиляди роми, повечето деца и младежи. “Външният наблюдател изобщо не може да проумее клановите им структури. Ромите са презирани, мразени и изключени от обществения живот”, се чете в материала.

Там се отчита, че ромите обикновено остават с минимално образование, когато изобщо имат някакво. От това произтича и фактът, че те са обречени или на безработица, или на дребна престъпност. А това на свой ред подхранва предубежденията и издига нови прегради между тях и обществото.

Отец Мартин и другите негови братя в ордена обаче не се предават. Вече са изградили два свои центъра в ромската общност и се опитват да предоставят на хората там по-добри възможности. “Това може да стане само по един начин – само през децата. До възрастните почти не можем да достигнем”, отчита отец Мартин.

След училище децата се събират при тях, хранят се, играят и учат. Католическите монаси се опитват да ги приучат на маниери. “След някоя и друга седмица децата вече започват да казват “моля” и “благодаря”. Стават и по-спокойни, вече не са толкова нервни”, разказва отец Мартин пред DW.

По думите му ромите в Стара Загора вече редовно ги търсят, участват в литургиите, вършат дребни услуги, търсят съвет или просто се отбиват при отците. Плановете на ордена обаче са още по-амбициозни. Предстои изграждането на цял комплекс с черква, училище, спортна площадка и жилища за монасите. “Ще раздаваме и храна, а по този начин ще влезем в контакти и с възрастните. Искаме да ги убедим да пращат децата в нашето училище”, обяснява отец Мартин.

Според него тъкмо това е основният проблем: много родители не искат децата им да учат след основното училище. Защото инак няма как да ги омъжват и женят. “Много трудна работа е да ги убедиш, че е по-добре детето им да получи образование, дори висше, вместо да чака само на детските”, казва отецът.

Техният комплекс трябва да бъде завършен в началото на 2018 година. “Кой знае, може пък папата да дойде за откриването”, усмихва се отец Мартин. “Ние във всички случаи ще го поканим”, категоричен бе той.

А по думите му тази идея съвсем не е толкова нереалистична, защото проектът е уникален в България и помага на “хората в периферията”, към чиято съдба папата е особено пристрастен, пише в края на дописката си Флориан Рипка.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via