Отлагат въвеждането на системата “бонус – малус”

Обмисля се отлагане на въвеждането на системата “бонус – малус” за застраховката “Гражданска отговорност” с няколко месеца, за да бъдат туширани основните критики към нея.

Това каза по време на обществена дискусия председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, цитирана от БТА.

Тя съобщи, че текущата система също не може да бъде въведена, защото не е готова връзката между КАТ и Гаранционния фонд по “Гражданска отговорност”.

“Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история, посочи Караиванова. – В застраховката ще бъдат вписани всички, които имат право да управляват колата. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането и в Закона за движение по пътищата.”

По думите на Владимир Савов, член на Комисията за финансов надзор, въвеждането на системата “бонус-малус” няма да повиши общата сума, събирана от застрахователите за задължителната “Гражданска отговорност”.

“При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, компаниите събират годишно 943 070 400 лева само по тази застраховка при средна премия от 300 лева на кола. При въвеждането на “бонус-малус” парите, събирани от фирмата няма да се увеличат, а само справедливо ще се разпределят сред лошите и примерните шофьори”, пресметна той.

Владимир Савов посочи, че по данни на МВР за 2017 година в страната са наложени санкции на собствениците на 1 134 718 автомобила, т.е. 64% от колите не са били обект на санкции.

След първата година на въвеждане на системата “бонус-малус” се очаква 87,7% от собствениците на колите (2 755 392 души) да плащат с 10% по-евтина застраховка, 7,6% (238 742 души) да плащат застраховка с оскъпяване от 10 до 30%, а 0,4% от собствениците на коли – 11 028 души, да плащат четири пъти по-скъпа премия, пресметнаха в регулаторната комисия за небанкови финансови институции.

Следвайте ни в социалните медии