Открита е Нокясълска болест по птиците в Синитово

Установена е Нокясълска болест по птиците във ферма за птици в село Синитово, съобщава Дарик.

Изпълнителният директор на ведомството д-р Дамян Илиев е издал заповед за хуманно избиване и загробване на всички отглеждани в обекта пернати, както и на контактните с тях.

Птиците ще бъдат унищожени под специален надзор, за което е предвидено да бъдат почистени механично, след което да се направят няколко дезинфекции, заедно с двора и улиците пред него.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Синитово, Мирянци и Огняново. В 10-километровата наблюдавана зона са включени Алеко Константиново Главиница, Мокрище, Драгор, Ивайло, Добровница, Мало Конаре, Говедаре, Хаджиево, Дебращица от община Пазарджик, Исперихово Козарско и Бяга в община Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево в община Пещера и Триводици и Ново село в община Стамболийски. И в двете зони са забранени търговията и транспортирането на птици и продукти от тях, пазарите за пернати, провеждането на изложби.

Директорите на Областните дирекции на агенцията в Пазарджик и Пловдив да разпоредят домашните птици да бъдат затворени в личните дворове, да организират преброяване и ваксинация срещу Нюкясълска болест, да организират периодични прегледи в останалите селища на регионите и да документират резултатите.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, съобщават още от Агенцията.

Нюкясълска болест е остро вирусно заболяване по птиците. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвиква леки инфекции. Проникването на вируса на псевдочумата при птиците у хора може да доведе до леки конюнктивити, но само при сблъсък с голямо количество вируси. Затова подобни клинични признаци се срещат само при лабораторни работници, гледачи и работници в птицекланици.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via