Откриха пещера със стотици съкровища в Чичен ица

Археолози откриха пещера със стотици ценни артефакти под руините на града на маите Чичен ица, пише АФП.

Археолозите определиха намереното  кото “невероятно съкровище за науката”.

Според мексиканският археолог Гиермо де Анда, който участвал в откриването на пещерата, предметите в нея ще позволят на учените да разберат по-добре произхода, живота и вярванията на жителите на Чичен ица.

Каменният град на полуостров Юкатан е бил основан около 750 г., но когато са пръв път са го видели испанските конкистадори, вече е бил в руини.

Пещерата с ценните предмети била открита на около 1,2 км от храма Кукулкан – голямата, стъпаловидна пирамида, с която най-често се асоциира Чичен ица днес.

Пещерата била на дълбочина 24 м и имала много галерии. Досега учените са навлезли около 460 м и не знаят колко още продължава пещерата.

Според Гиермо де Анда, местни хора са открили входа още преди 50 години, но по неизвестна причина, изпратените тогава археолози са запечатали входа и са написали само кратък доклад.

Потомците на маите, които живеят в района и до днес, предупредили археолозите, че опасен вид отровни змии охраняват пещерата. Де Анда потвърди, че открили отровна коралова змия, което ги забавило с 4 дни. По искане на местните жители, археолозите изпълнили 6-часов ритуал, преди да влязат в пещерата.

Засега учените не смятат са вадят артефактите от пещерата, а ги изучават на място. Намерените предмети включват колекция от 7 големи съда за горене на тамян като част от религиозни церемонии.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via