Откриха Музей на пчелата в София

В София откриха първия “Музей на пчелата” в присъствието на евродепутата Мария Габриел и столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресофиса на Мария Габриел.

Уникалното съоръжение се намира на метростанция «Г.М. Димитров» в близост до Музейко. Музеят е къщичка във формата на първите кошери от глина с покрив с трева и цветя за пчелите.

Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите, и богат информационен и снимков материал.

Евродепутатът Мария Габриел, която стартира през март национална училищна кампания “Медена закуска”, подчерта огромната роля на пчелите за запазване на баланса в природата и добавената стойност на опрашването, извършвано именно от пчелите.

“Радвам се, че столицата задава тенденция за грижа за пчелите в градски условия. Този музей има много важна образователна функция, защото именно информираността, че от пчелите зависи производството на храни, продоволствената сигурност, биологичното разнообразие и екологичната устойчивост, ще привлече още съмишленици към опазването на пчелите. С гарантирането на живота и здравето на пчелите гарантираме собственото си оцеляване”, заяви Мария Габриел.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви амбицията София да продължи да се развива като “зелен град” и Музеят на пчелата е едно от доказателствата за това.

“Освен че на това място жителите и гостите на столицата могат да се запознаят с живота на пчелите, този музей означава и по-чиста околна среда, запазване на биоразнообразието в големия град, което е важна задача за нас”, заяви столичният кмет.

Музеят на пчелата е част от кампания за опазване на пчелите и повишаване на информираността за тяхното значение за оцеляването на хората. Днес той отвори врати за посетители с работно време от 16:30 до 19:00 ч. всеки ден.

Реализирането на проекта стана възможно с предоставянето на терена безвъзмездно от Столична община. Евродепутатът Мария Габриел дари информационните табели, Фондация “Америка за България” осигури финансова подкрепа.

Пчелният музей е изграден от Сдружение “Био Град София”. Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация “Америка за България” Нанси Шилър бяха на церемонията.

Източник: news.bg

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via