fbpx

Отговорете на 1 въпрос и разберете дали сте психопат

274

Въпроси, съдържащи морална дилема, често се използват от учените за разкриване на психопатия, тъй като предлагат по-дълбоко познание за преценките на даден човек.

Психолозите например карат пациентите си да си се представят в определена ситуация, за да видят как биха реагирали.

Един от най-популярните сценарии е измислен от философа Филипа Фут. Ето и дилемата:

„Вагонетка се движи с висока скорост. На пътя ? има петима души, който тя ще прегази и които ще умрат. Вие стоите до релсите заедно с едър непознат. Вашето тяло е прекалено леко, за да спрете вагонетката. Но ако блъснете непознатия пред нея, неговото тяло ще ? попречи да продължи. Ще го убиете, но ще спасите другите петима души.

И така, ще блъснете ли непознатия?“

Едното от възможните решения е утилитарно – да се жертва един човек, за да се спасят повече хора. Неутилитарното решение е пасивно да гледате как загиват петима души.

Според проучване, публикувано в изданието Cognition, хората, които избират първия вариант, имат повече черти, характерни за психопатите, и смятат, че човешкият живот е с по-малка стойност.

Трябва обаче да се отбележи, че много психолози критикуват използването на морални дилеми и твърдят, че не бива на тяхна база да се правят генерални изводи.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x