Oтбелязваме Международния ден на щастието

Днес е най-щастливият ден в годината. Причината е, че на 20 март отбелязваме Международния ден на щастието.

Според ООН стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, а чувството стои в основата на човешките желания.

Инициативата да се чества този ден идва от кралство Бутан. Това е страната, в която щастието в големи дози е по-важно от брутния вътрешен продукт на страната. От 1972 година в Бутан дори е въведен показателят Брутно национално щастие, чрез който се изразява благополучието на населението.

Бутан не е единствената държава, в която се взема предвид емоционалното процъфтяване на хората. От 2016 г. Обединените арабски емирства могат да се похвалят с държавен министър по щастието.

В началото на миналата година пък индийският щат Мадхия Прадеш създаде департамент по щастието. Скандинавските страни традиционно грабват призовите места по класациите за най-щастливите държави.

Според доклада на ООН за щастието по света благополучието е най-голямо във Финландия, Норвегия и Дания. Според видния американски есеист и мислител Ралф Уолдо Емерсън за всяка минута, в която си ядосан, губиш по 60 секунди щастие.

Затова просто се усмихнете!

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via