От Алепо са евакуирани 350 души в ”ужасно състояние”

Около 350 души бяха евакуирани снощи от източен район на Алепо, контролиран все още от бунтовниците, прерадоха Франс прес и БТА.

“Пет автобуса с 350 души пристигнаха от обсадените квартали, каза ръководителят на екип от лекари и доброволци, които координират евакуацията.

“Те са в ужасно състояние, не са се хранили, не са пили вода, децата са се простудили, не са им давали да ходят до тоалетната”, заяви един от лекарите, цитиран от АФП и БГНЕС.

По информация на неправителствената организация Сирийска обсерватория за правата на човека (СОПЧ) Рами Абдел Рахман с посредничество на Русия и Турция е постигнато разрешение да пусне конвоя, спрян на последната точка, контролирана от правителствените сили.
Пътниците са отказали да се върнат обратно, каза той.

От ООН съобщиха пред Ройтерс в Женева, че евакуацията на източния район на Алепо, контролиран от бунтовниците, е била подновена снощи след тридневно прекъсване.

“Евакуацията е в ход. Автобуси и линейки напускат източните квартали на Алепо, каза представител на световната организация.

Над 50% от инфраструктурата и сградите в Алепо са частично или напълно разрушени, най-вече в източната част на града, в резултат на ожесточените боеве, продължаващи вече четири години във втория по големина сирийски град,

Съветът за сигурност ще гласува за пращане на наблюдатели

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес по проект за резолюция, предвиждаща разполагане на наблюдатели на ООН в Алепо, предаде БТА. Очаква се това стане в 9 часа нюйоркско време (16 ч по българско).

Компромисният текст предвижда ООН и други институции да следят евакуацията от източен Алепо. Той бе съгласуван след дълбоки разногласия в Съвета, по-специално между Русия и Франция.

Международните наблюдатели няма да имат нужда от разрешение от сирийското правителство, за да се разположат в Алепо. Генералният секретар на ООН спешно трябва да се консултира със Сирия и с другите страни в конфликта за незабавното им разполагане.

Всички страни трябва да осигурят на ООН и партньорите й незабавен и безусловен достъп за хуманитарни доставки и оказване на медицинска помощ, както и да зачитат и защитават всички цивилни в Алепо и цяла Сирия.

В проекта, цитиран от Асошиейтед прес, се изразява тревога от продължаващото влошаване на ужасяващата хуманитарна ситуация в Алепо и от факта, че голяма част от жителите му се нуждаят от спешна евакуация и помощ.

Френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр съобщи снощи след тричасови консултации при затворени врати, че Франция и Русия са постигнали компромис по текста на резолюцията, внесен от Франция.

Путин и Ердоган са обсъдили по телефона ситуацията

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с турският си колега Реджеп Тайип Ердоган сирийската проблематика.

Путин и Ердоган са изразили удовлетворение от тясната координация между Русия и Турция за съдействие за решаване на сирийския конфликт.

Акцентът е бил поставен върху развитието на ситуацията в Алепо и приключването на евакуацията на мирни жители и бунтовници, готови на прекратяване на огъня, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

Двамата ръководители са разговаряли и по въпроса за провеждането на преговори в казахстанската столица Астана между представители на сирийското правителство и умерената опозиция.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев в телефонни разговори с Путин и Ердоган по-рано изрази готовност да предостави в Астана място за преговори.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x