От 100 до 10 000 лева глоба за бране на кокичета

РИОСВ-Русе призовава гражданите да не берат пролетни горски цветя.

Меката зима благоприятства по-ранния цъфтеж на кокичета, минзухари, синчец и циклами. Тези растителни видове са защитени от Закона за биологичното разнообразие.Част от тях, като пролетната циклама попада и под защитата на Вашингтонската конвенция (CITES).

От 100 до 10 000 лева глоба за бране на кокичета

На територията на РИОСВ-Русе има богати находища от пролетни цветя. Те срещат в горските местности, в Природен парк „Русенски Лом“ и околностите му, резерват „Бели Лом“, около пещера „Орлова чука“ и др. За опазване на пролетната циклама са обявени две находища в областите Разград и Силистра за защитени територии.

Брането, изкореняването и продажбата са забранени от закона. Тези действия водят до унищожаването на естествените находища на защитените видове растения.

Предстоят проверки за определяне плътността на популациите на пролетните цветя и състоянието на находищата им. Във връзка с предстоящите празници извънредни проверки се предвиждат и попазари и търговки обекти за търговия на цветя. При констатирани нарушения ще се налагат глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридическите – от 500 до 10 000 лева.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via