Определиха законопроекта на Манолова като нецелесъобразен (Видео)

Национално-представителните организации разкритикуваха законопроекта на Манолова, според тях той разделял хората с увреждания на различни групи и ги противопоставял едни на други.

След дългото обсъждане на това колко би струвал законът на държавата се очакваше да бъде постигнат консенсус. Това обаче не се случи.Стигна се до лют скандал, обиди и обвинения в дискриминация от страна на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към омбудсмана и майките. 

Във вторник трябваше да стане ясно колко ще струва един такъв закон за личната помощ. Ставаше въпрос за 100 млн. над досега заделяните пари, а след това се чу за 670 млн. Накрая заместник-министърът на финансите каза, че става въпрос1,1 млрд. лева при нискобюджетен вариант на закона.

От представителните организации искат от закона да се ползват всички хора с увреждания, като например децата с диабет и тези с аутизъм.

Мая Стоицева – „Това, което се случи вчера, не е нещо, което не сме очаквали. В проектозакона няма дискриминация. Проблемът възникна заради информацията за броя на хората с увреждания, но у нас няма национален регистър и затова не се знае колко точно са те”. Коментира в ефира на „Здравей, България” Мая Стоицева, една от протестиращите майки на деца с увреждания.

Тя е категорична, че в случая не става въпрос за пари, а за „голяма реформа”, от която от дълги години има нужда.

„Не искаме да разделяме хората с увреждания на групи, а да се направи оценка за това от какво реално въпросните лица имат нужда”, категорична бе Стоицева.

Видео:

Още статии в тази категория