Опасна игра, онлайн внушение… Самоубийството на Вени – мистерия

11-годишното момче имал втори профил във Facebook

Мистерията със самоубийството на 11-годишният Венислав в Стрелча продължава. Психолози от МВР разпитват близките и приятелите на момчето.

Основните версии засега са, че момчето се е включило в опасна игра в интернет или се е поддал на онлайн внушение.

Два месеца преди да се самоубие с ловната пушка на баща си, Вени си е направил втори профил във Facebook, а снимката е с черепи и ножове.

Родители от Стрелча и региона се консултират с психолози и полицаи как може да бъде забранена интернет играта “Син кит”, която, за съжаление, проникна и в нашата страна.

“Не може да няма начин да бъде премахната от интернет пространството”, коментира майка от Пазарджик пред “Монитор”, разтревожена след самоубийството на 11-годишния Венислав от Стрелча.

“Силно съм обезпокоена да оставям сина си, който е 10-годишен, сам, докато съм на работа. Ще искам на родителската среща преди началото на учебната година в часа на класния ръководител педагогическият съветник да им говори колко са опасни някои компютърни игри”, притеснява се Катя Павлова.

Тя предлага дори в часовете да бъдат изнесени лекции съвместно с полицаи и психолози, за да предупредят децата да не се увличат по такива извратени игри.

В малкото градче хората са в шок, невярващи, че някаква игра на компютър може да подтикне малкия Вени да се самоубие с пушката на баща си.

“Децата са с крехка психика и лесно се поддават на такъв тип “игри”, затова съветваме родителите да внимават по колко време децата им играят на компютър или таблет и дали не са застрашени от подобни заплахи”, коментират психолози и съветват родителите да следят контактите в интернет на невръстните си наследници.

Ако видят, че детето им не разговаря с тях, затваря се след училище в стаята и има нещо съмнително в поведението му, непременно да се обърнат към педагогическия съветник или психолога.

Шефът на пазарджишката Областна дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев също апелира към родителите да бъдат още по-бдителни относно поведението и проблемите на децата, като при най-малките индикации за отклонение от приетите граници и норми да предприемат действия за уведомяване на компетентни специалисти, включително и органите на МВР.

Играта “Син кит” не е причина за смъртта на момчето от Стрелча, заявиха експерти пред bTV. Нормално е детето да има и втори профил в социалните мрежи, но профилната му снимка е показателна.

“Символът на смъртта, който е сложило – всеки един тийнейджър би го направил, знаете колко се харчат тениските с изрисувани черепи. Това е тема, която ги влече. В същото време би могло да бъде сигнал, че у детето вече се зареждат подобни суицидални мисли, които накрая са довели до този трагичен инцидент”, коментира Георги Апостолов.

Той определя случая като странен, но е убеден, че истинската причина за фаталния изстрел не е в мрежата.

Според психолози самоубийството е било търсен изход – за него е имало знаци много по-рано, но те не са направили впечатление на родителите и близките му.

Експерти у нас предупреждават, че ако родителите търсят причините за проблема само в интернет, това значи, че просто бягат от отговорност.

Източник: Dnes.bg

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via