Очаквай това, когато роботиш в българска фирма

Имаме някакъв опит в работенето тук там. Някои са били фрийлансъри, други работили за различни компании – немски, френски, американски, а трети в български такива. Сондирахме мнения и събрахме почти всички в 1 статия. Виж какво можеш да очакваш при работа с български работодател:

Начинът на обличане

Това е тема необятна, търпяща развитие и почти неподлежаща на коментар в статия. Едни слагат риза, други са като излезли от бар или отиващи към такъв. Има и група хора, които искат да им е удобно и ходят по пантофи (визираме комютърджиите в офиса).

Начин на комуникация

Първо нивото е средно или под средното. „Митко каза да направиш това, за да разбере какъв е проблема, че да каже на шефа и да му даде ок за плана“. Кой?! А Митко дори не го познаваме…

Клюките

Това вайбър, товa Facebook, това личен мейл, бледнеят пред качеството и бързината на разпространяването на Нейно Величество Клюката. Има си начини, къде къде по ефективни, като например – шушукане, сочене, хихикане, пренасяне на листчета, обръщане на глава към човека, за когото се говори. Всеки дилър би завидял на тая схема.

Начин на работа

На никой не му плащат достатъчно, че да работи, изначално. След това има несвършена работа, за която някой е виновен, той казва че не е, обвинява друг, втория казва че не му е задължение, прехвърля на трети, третият не е в офиса, стига работата до четвърти, а на него не му плащат достатъчно, че да работи. И така отначало…

Термини

Недей да обясняваш разликата между маркИтинга и рИмаркИтинга, на някой който знае. Или на някой, който не знае. Така или иначе му казва маркИтинг.

Длъжности

Има 1 шеф и той иска само позитивно отношение! Останалите преминават от една длъжност в друга, в зависимост от настроението и деня в офиса.

Това всичко се случва, но разбира се можем да кажем с ръка на сърце, че сме част от офисната култура и не го казваме с огорчение. Само в български офис шефа може да те потупа по рамото за добре свършена работа (ама истински), което някак си носи супер удовлетворение. Само в тая малка лудница можеш да си намериш втора майчица, която да те гледа като писано яйце и да ? пука само за работата ти. И цялата тая нерва и жлъч в офиса, на края на деня те кара да се чувстваш принадлежен на общност, което си е супер готино от където и да го погледнеш!

Всяка прилика с действителни лица от нашия офис е напълно случайна и неоснователна!

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via