Очаква ни зима с много сняг заради вулканите и ураганите по света

Зима с обилен снеговалеж ни очаква заради вулканите и мощните урагани, които вилняха през последно време в различни части на света. Това прогнозира д-р Никола Петров, астроном и директор на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.

„Очаквам зима със сериозен снеговалеж, като те са на базата не само на ураганите и вулканите, а на още няколко съществени фактора. Наблюденията напоследък показват, че на всеки пет-шест години имаме много обилен снеговалеж. Снегът и дъждът по принцип се образуват заради това, че има вредни прахови частици в атмосферата. Когато имаме вулканична дейност и толкова мощни урагани, това показва, че имаме насищания в атмосферата, което е предпоставка от една страна за добър снеговалеж“, коментира д-р Петров.

Той посочи, че последната зима с голям сняг е била през 2012 – 2013 г. Д-р Петров е категоричен, че на този етап все още не може да се дават прогнози дали зимата ще е топла или студена. „Това зависи според мен от едно топло въздушно течение между Северна и Южна Америка и се нарича Ел Ниньо. До скоро, доста метеоролози смятаха, че то не може да оказва влияние на държави, каквато е България – вътрешно континентална в Европа, но ето че през последните няколко години започнаха да го споменават“, добави д-р Петров.

Според него тази година Ел Ниньо все още не е започнал да се проявява, така че няма да се потвърдят очакванията за много мека и топла зима.

„По-скоро ще е една нормална зима със сняг, а дали ще бъде топла или студена, това ще може да се каже във втората половина на декември“, предполага още директорът на НАО „Рожен“.

Относно очакванията за снеговалеж на високите места в страната през предстоящите почивни дни, д-р Петров е на мнение, че ще има такъв.

„Очаквам в района на обсерваторията да натрупа снежна покривка в порядъка на 6 до 10 см“, добави астрономът.

Той бе категоричен, че не трябва да се очакват катаклизми, а просто хубава зима със сняг.

Източник: ДАРИК

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via