Очаква ни голям студ през уикенда

В петък валежите ще спрат навсякъде в страната. Облачността ще е разкъсана – в Централна и Западна България почти до слънчево време. Вятърът ще е по-силен по Черноморието, където скоростта му ще бъде около 20-30 км/ч. Температурите ще се задържат в интервала от 0 до 5 градуса.

По-студено ще бъде в Северозападна България, като в района на София температурата ще е под нулата до края на деня в петък.

В планините облачността ще намалее, но ще е ветровито със скорост на поривите до 40-50 км/ч. Снежната покривка в курортите ще бъде солидна: на Алеко – 85 см, на Бъндеришка поляна – 120 см, в Боровец – 130 см, в Пампорово – 60 см, Узана в Стара планина – 75 см, Осоговска планина – около 60 см. Навсякъде лавинната опасност след обилните снеговалежи е значителна.

Почивните дни ще са с променлива облачност, по-често – незначителна. Валежи не се очакват. В петък срещу събота и в събота срещу неделя температурите сутрин и вечер ще са ниски. На отделни места в Западна България те ще паднат до минус 8 – минус 12 градуса. Дневните стойности през уикенда обаче ще бъдат над нулата – около 1-2 градуса.

В петък сутрин мръсен въздух дишат 10 града в страната. Най-замърсен е той в района на Сливен, където концентрацията на фини прахови частици е 2 пъти над нормата, предава Нова. Пловдив също се нарежда сред градовете с най-силно замърсен въздух днес.

Следвайте ни в социалните медии