Няма да има съд за контрабанда с лекарства

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с контрабандата на лекарства.

Измененията бяха внесени от “БСП за България” и с тях се предлагаше създаването на нов квалифициран състав за контрабанда на лекарствени продукти в хуманната медицина в големи размери. Сега това е само административно нарушение, посочиха от левицата.

С промените се предлагаше да се криминализира производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро или дребно с лекарствените продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона. Предложената санкция беше до шест години лишаване на свобода, припомня в. „24 часа“.

Георги Йорданов от “БСП за България” апелира за подкрепа на законопроекта и посочи пореден случай на нелегално изнесени лекарства от България. Той отбеляза, че вчера 28 хиляди опаковки нелегално изнесени от България лекарства за онкоболни са открити в Истанбул. По думите му това не е обикновена търговия, а става въпрос за живота на българския народ.

Христиан Митев от “Обединени патриоти” коментира, че зад този законопроект се крие действително благородна идея, но формата не е особено подходяща. Според него не е нужно създаването на нов престъпен състав, защото вече има такъв в Наказателния кодекс.

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че очевидно дебат в правната комисия с главния прокурор по темата е вдъхновил БСП да внесат тези промени. Той посочи, че тогава е била изразена позиция, че трябва да се предвиди такъв състав, но трябва много внимателно да се прецизира, включително доказването, санкцията и последиците. По думите му този законопроект на БСП е поредното спешно нахвърляно недоносче, което произвежда ефект в публиката, но не и качествен резултат в законодателната процедура.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via