Няколко начина да поискате увеличение на заплатата

Ако мислите, че отдавна е дошло време да поискате увеличение на заплатата, но вашият шеф изобщо не се сеща за това, значи е време да вземете нещата в свои ръце. Портал за служители дава няколко съвета как да направите това и един съвет как да не постъпвате:

Подгответе се предварително

Най-сигурният начин да си гарантирате повишението е като се уговорите за това още на етапа на наемане на работа, записвайки нейния ръст в договора. Много достойни компании повишават заплатите на служителите си с ръста на инфлацията, но дори и вашата да не е такава, хубаво е да поставите въпроса по- отрано.

По съвместителство

Много фирми уволниха служители, прехвърляйки задълженията им върху оставащите на работа. Ако тежките времена за компанията започнат да отминават, можете да посочите новите задължения, които сте поели, и да предложите да продължите да ги изпълнявате срещу увеличение на заплатата. Разбира се, няма да успеете да получите двойна заплата, но все пак можете да издействате определено увеличение.

Покажете какво правите

Много HR- мениджъри подчертават, че можете да се справяте превъзходно с работата си, но да не умеете да продавате труда си. Пресметнете своята производителност и направете съответния отчет. Покажете своите успехи и ги преведете в пари. Това е сложна задача, но изключително полезна, когато се аргументирате защо всъщност трябва да получавате повече пари за труда си.

Планирайте

Обяснете на шефа си какво още можете да постигнете, уговорете се за конкретните рамки и за повишаване на заплащането, когато изпълните поставените цели. Така нещата няма да изглеждат като молба, а като изгодно предложение. Вижте още:

Статистика

Понякога работодателят наистина не знае колко струва конкретния труд. Проучете предложенията във вашия сектор и заплащането за тях. Ако се окаже, че заплатата ви е занижена, обяснете това на шефа си.

Ултиматум

„Повишете ми заплата или напускам!“Това е крайно решение, но понякога се оказва единствения начин да напомним за себе си. Тъй като методът е рискован, добре е наистина да имате предвид нещо друго.

Как да не искате увеличение?

Не се оправдавайте с болест, кредит и повишените ви разходи. Все пак вие искате увеличение на заплата за труда си, а не финансова подкрепа.

Може да харесате и