Няколко мита за Южна Корея

Затворена от почти целия останал свят, Северна Корея, чието цяло име за изненада е Корейска народно-демократична република, прикова почти цялото внимание със смяната на своя вожд.

Нейната много по-демократична съседка, Южна Корея, се различава коренно от комунистическата държава и именно тя е много по-подходящ обект на интерес. Заобиколена от Китай, Япония и Северна Корея, държавата често се губи в тяхната сянка.

Тя е известна с икономическия си прогрес, с добро политическо развитие и талантливите си дизайнери във всякакви сфери. Вижте няколко факта, които чужденците смятат за истина, но поддържат митове.

1. Корейците обичат Америка

Ако попитате един средностатистически американец какво знае за държавата, той ще ви каже за Корейската война. Много американци смятат, че корейците ги възприемат като спасители, които успяват да ги откъснат от набезите на комунистите и на китайския тоталитаризъм. Според много корейци обаче войната се води между Съветския съюз и Съединените щати за техните интереси, а не за интересите на двете корейски държави. Те приемат американците като натрапници, както и като агресивни нашественици, като пресен пример е инцидентът с американски танк, който прегазва две ученички на пътя.

2. Замърсената среда

Ако говорите с възрастни корейци вероятно ще чуете истории за обезлесени хълмове и повсеместен глад веднага след войната. Ситуацията в съвременна Южна Корея обаче е коренно различна. Държавата е петнадесета в света по БВП, има силно развиваща се икономика и засилен износ на стоки. Въздухът е сравнително чист, особено като се има предвид гъстонаселените градове.

3. Гъсто населена страна

Южна Корея се отличава с голяма гъстота на населението – 487 човека на квадратен километър, което е 10 пъти повече от средната гъстота за света. Повечето южнокорейци обаче живеят в градските райони поради миграцията в годините на бурно икономическо развитие, тъй че извън големите градове животът е много по-спокоен. Най-гъстонаселен е регионът на Сеул, в който живеят над 24 милиона човека, повечето от които корейци. Населението е хомогенно, като 98-99% от него са етнически корейци, а чужденците са сравнително малко, макар броят им да нараства. Раждаемостта в Южна Корея обаче е много ниска, най-ниската в света.

4. Страх от Севера

Северна Корея често отправя заплахи и провокира своята съседка, но населението на Южна Корея не се разбягва в паника и не започва да се готви за война след всяка заплаха. Те виждат нещата така – ако огромен побойник ви заплашва да ви набие от 50 години, но е изпълнил малка част от заплахите си, колко уплашени ще бъдете от този побойник. Макар да се счита, че двете държави на теория са все още във война, а мирно споразумение не е подписвано, не се отчитат сериозни действия от страна на агресивните северни части след войната.

5. Будизмът в Южна Корея

Ако смятате, че корейците са будисти като повечето източноазиатски страни, вероятно ще останете учудени от факта, че по брой будистите са на трето място. На първо място са атеистите, 35%, а християните са около 28% от населението. Будизъм се изповядва само от около 24% от корейците. Останалите проценти са за местни и други религии. Местната госпел църква Yoido е най-голямата в света, с милион последователи. Макар будистката религия да е с огромно влияние през цялата история на Корея, християнството изглежда е успяло да се наложи.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via