Няколко интересни факти за краката

Краката, които всеки ден подлагаме на какви ли не изтезания, които напъхваме понякога в неудобни обувки, а жените непременно държат да ги качат на високи токчета, са част от тялото ни, без която е немислимо да живеем.

Може би понякога не осъзнаваме колко важни са те за нас и ги пренебрегваме несъзнателно. Ще ви представим няколко много любопитни факти за тях, които със сигурност ще ви впечатлят.

Освен много вълнуващи, те биха могли да ви бъдат и доста полезни.

Ако се вгледаме по-внимателно в структурата на нашите крака от гледна точна на един инженер, ще установим, че те са наистина смайващо проектирани и притежават невероятна издръжливост.

За един творец краката биха могли да бъдат нещо вдъхновяващо, за един лекар-просто част от човешката анатомия.

Вижте по-долу в статията няколко различни виждания по тази тема:

1. Сутрин краката ни са с по-малък размер
Всяка вечер обемът на нашите крака реално се увеличава и още по-интересното е, че разликата в размера им сутрин и вечер би могъл да стигне до 8%. За това, в случай ,че планирате да си купите нови обувки, нека да е следобед. Иначе е възможно да се сдобиете с обувки, които после ще се окаже, че са ви малки.

2. В крака ни има изключително много кости
Костите в краката ни, са близо една четвърт от останалите кости в нашето тяло.

3.Вместо да стоим на една място, препоръчително е да сме в движение
Когато ходим, съпротивлението на тялото значително се покачва. Обратното е при стоенето на едно място. Това биомеханично явление, все още не е изследвано, но обяснява факта, че ако стоим някъде без да помръдваме се изтощаваме повече, отколкото ако ходим.

4. Обувките на високи токчета са вредни
Всеки 2 см височина на токчето увеличава значително натоварването върху пръстите на краката- по точно, с цели 25%. Около 90% от дамите, без значение на каква възраст носят обувки на високи токчета, които са прекалено стегнати. Ето защо жените страдат по често от заболявания на краката.

5. Защо обувките миришат зле?
На краката ни има около 250 000 потни жлези, които създават средно 400 мл пот ежедневно и по този начин в затворитени обувки и чорапите се получава идеалната топла и влажна среда, в която живеят бактериите, които са виновни за лошата миризма.

6. Кои са най-старите обувки в света?
Най-старите обувки в света са намерени по време на разкопки в Армения в една пещера. Обувките са били много меки и заострени в края.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via