Ново 20: Шефът на Мария не знаел, че е бременна. Сама напуснала

Започнала работа в заведение, но си тръгнала още първия ден

Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе. Тя твърди, че трудовият й договор е прекратен няколко дни преди да започне болничният й за бременност и раждане, като така е била лишена от майчинство, което НОИ изплаща.

Той обаче отрече да я е принуждавал. “Не е вярно, тя сама си написа молбата, каза, че не й стигат парите, че иска да напуска”, заяви Стоян Площаков пред BTV.

На въпрос защо една жена би напуснала малко преди да роди, той отговори: “Аз лично не знам, тя си беше изключила и телефоните, нямаше достъп до нея”. Площаков твърди, че не е знаел, че жената е бременна.
Обвинение за това, че не е положила достатъчно грижи за 3-месечния си син Александър, получи във вторник майка му Мария Иванова. 3 дни преди това тя остави бебето “като кученце” до блок в столичния кв. “Младост”.

От Софийската районна прокуратура подведоха под отговорност 38-годишната майка, че оставяйки го под жаркото слънце и без грижи, е застрашила живота му. Иванова може да получи до 3 г. затвор, но тъй като не е осъждана, ще се размине с административно наказание. Ако бъде призната за виновна, 38-годишната жена ще трябва да плати глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвинение може да получи и бившият ѝ работодател, срещу когото вече тече проверка. Мария твърди, че собственикът на ресторант “Енджой”, където тя работила 9 месеца, я е подвел да напусне 5 дни преди да започне майчинството ѝ. Мъжът ѝ казал, че така ще взима по-високи майчински. В действителност Мария останала с по 100 лв. на месец, полагащи се на всички социално неосигурени жени до година след раждането. Ако прокуратурата докаже думите ѝ, бившият ѝ работодател Стоян ще бъде обвинен в измама и може да получи до 6 г. затвор.

Освен месечната помощ за отглеждане на дете до годинка Мария вземала и 85 лв. детски надбавки, които били крайно недостатъчни.

Така след раждането на Александър, който във вторник стана на 3 месеца, тя била принудена да плеви малини за 20 лв. на ден, а за бебето се грижела майка ѝ Лидия.

На 24 юни самотната майка отишла да иска работа от малко заведение в Нови хан.

Собствениците му разказаха, че още същия ден на Мария ѝ прилошало и отишла на преглед при местния гинеколог. Тя им обяснила, че се нуждае от операция, тъй като има миома. Повече не я видели, пише 24 часа.

На 25 юни Мария и 3-месечният Александър били приети в Окръжна болница с остър ентероколит. За 4-те дни, които била в болницата, Иванова създала впечатление за добра и загрижена майка. Затова около 10-ина човека от инфекциозното отделение решили да я изненадат, преди да я изпишат, като ѝ донесли стари дрехи на собствените им деца, събрали и храна. Малко по-късно тя оставила Александър в столичния кв. “Младост”, тъй като нямала средства, с които да го гледа. Няколко часа по-късно сама звъннала в полицията и обяснила, че е размислила и си иска детето.

По-рано на 13 март е постъпила за десетина дни в болница под наблюдение. Там гинеколозите искали да я изследват, тъй като ѝ открили възпаление.

Ден след като читателката на “24 часа” Атанаска Белчинова обеща да изпраща всеки месец храна, дрехи и памперси на изоставения Александър, вчера и Мирослава Веселинова също ни потърси с готовност да помогне, но само при положение че детето бъде върнато на Мария.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via