Нов “квантов материал”, който може да пренесе информация от човешки мозък към компютър

Учените казват, че са разработили нов “квантов материал”, който един ден може да пренесе информация директно от човешки мозък към компютър.

Изследванията са в ранен стадий, но призовават идеи като качване на мозъци в облака или свързване на хора с компютър, за да проследяват дълбоките показатели за здравето – концепции, които досега са съществували единствено в научната фантастика.

Новият квантов материал, описан в изследването, публикуван в списание Nature Communications , е “никелирана решетка”, за която учените казват, че може директно да преведе електрохимичните сигнали на мозъка в електрическа активност, която може да се интерпретира от компютър.

“Уверено можем да кажем, че този материал е потенциален път за изграждането на компютърно устройство, което би се съхранява и прехвърля спомени”, университета Пърдю инженер Шрирам Ramanathan каза ScienceBlog .

В момента новият материал може само да открие активността на някои невротрансмитери – така че все още не можем да качим цял мозък или нещо подобно. Но ако технологията напредне, изследователите предполагат, че тя може да се използва за откриване на неврологични заболявания, или може би дори да съхранява спомени.

– Представете си пускането на електронно устройство в мозъка, така че когато естествените мозъчни функции започнат да се влошават, човек все още може да извлече спомени от това устройство – каза Раманахан.

Следвайте ни в социалните медии