“Ние сме тук” – филм за равни права на ЛГБТИ общността в България

Обществото в България е изключително чувствително към няколко неща. Теми, които са рецепта за гарантиран и много широк обществен отзвук и дебат.

Освен определени теми, способни да предизвикат скандал са и определени личности от родния шоубизнес.

Съчетайте едното с другото и резултатът е повече от ясен – вниманието се приковава за стотни от секундата.

Това е и целта на късометражния документален филм “Ние сме тук” – филм, който разгръща темата за правата на ЛГБТИ общество в България.

В него е проследена историята на хомо, би, и транссексуалните хора в страната, която започва с първия организиран прайд през 2008 година.

Видео:

Едно от основните лица във филма е това на скандалният Азис. Да, същият този Азис, който само преди месеци скандализира обществото заради видеото към една от последните си песни, в които участва и актрисата Цветана Манева.

Големият проблем тогава беше сблъсъкът на два “взаимно изключващи се” свята – този на чалгата и на културата.

Азис се превръща в лице на кампанията за равни права на ЛГБТИ общността още от началото.

Отново – лицето + темата = сигурен скандал.

“Това беше шоубизнес, това беше част от образа ми, това продаваше страшно много. Но това продаваше мен, а не идеята, че ако си различен, трябва веднага да те приемат”, обяснява той във филма “Ние сме тук”.

В същото време споделя, че в началото прайдът го е стряскал, бил е против скандалът, в който всичко това е било облечено.

“Не харесвам тези разголени гримирани хора, чупещи се, кършещи се под някакви звуци, опитвайки се да ни кажат нещо. Но се оказа, че това е единственият начин да кажем, че съществуваме. Защото ако сме тихи и кротки – това няма как да стане”, заявява Азис.

Според певеца българите приемат хомосексуалността само при известните личности, а на много места определят този тип хора като болни.

“Вижте ме – не съм чудовище. Да, малко по-мургав съм. Да, моята сексуалност не е като на комшията ви или като вашата. Но аз имам шест кучета, котки, таралеж… Грижа се за семейството си. Имам страшно много приятели. Това не ме прави по-различен от вас”, гласи най-силното слово на Азис в лентата.

Освен Азис, във филма присъства и отявления противник на правата на ЛГБТИ обществото у нас – Ангел Джамбазки.

“Узаконяването на еднополовите бракове, всякакъв опит за узаконяване на правото за осиновяване на деца от подобни двойки – това са две червени линии, които са напълно неприемливи за мен”, казва във филма Джамбазки.

В архивни кадри от първото шествие през 2008 година евродепутатът също може да бъде видян в противниковия лагер. В “Ние сме тук” присъстват и хора, работещи в неправителствени организации, които се борят за осигуряване на равни права на ЛГБТИ хората, а освен това във документалния филм са включени и активисти от чужбина.

“Ние сме тук” завършва с монолога на актрисата Цветана Манева. Същият онзи монолог от попфолк песента на Азис “Позна ли ме”, който предизвика скандалът през септември.

“Човешката природа е жестока към всяка чужда грешка.

Различните са тук – не са измислени. И кой реши, че те са грешка? Кой?

Отхвърляме ги, обругаваме ги. По тях крещим… защо?

Простаци ли сме, невежи, зли ли сме?

Или сме жестоки хора, забравили, че са добри?”

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via