NEXO: Действията на прокуратурата са некомпетентни и незаконни. Ще се борим за правата си и ще победим

Най-добрите специалисти на фирми на глобално ниво оценяват щетите, които ни нанесе акцията на българската прокуратура . Става въпрос за над 1 млрд. долара и ние ще вземем мерки да си отстоим интересите, това каза днес пред “БТВ” и “Нова телевизия” единият от основателите на  “Нексо” – Антони Тренчев. Той уточни, че щетите са особено големи, защото компанията е била пред листване на американската борса Nasdaq.

“Сега това се отлага, защото трябва да изчистим щетите от тази некомпетентна акция на прокуратурата”, каза още съоснователят на “Нексо”. В отговор на въпрос, Тренчев посочи, че се уточнява дали иска да е срещу държавата или прокуратурата.

“Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това”, заяви Тренчев.

“Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство”, се изразява в предоставянето на софтуерно решение за следене на транзакции”, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат”, смята той.

Акцията в българските офиси на компанията Nexo се проведе в четвъртък (12 януари), като на четирима души бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

Тренчев уточни, че се включва от дома си, заобиколен от близките си, но отказа уточни в коя държава се намира. Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че скоро, основателите на “Нексо” ще бъдат пуснати за издирване от Интерпол.

Тренчев обяви, че одит извършен в реално време от една от най-добрите одиторски компании е показал, че към момента Нексо има повече активи отколкото задължения.

Той подчерта, че извънсъдебното споразумение, подписано с 50 американски щата и комисията за ценни книжа и прокуратурата на Ню Йорк не е признаване на вина за извършени административни нарушения. “От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липса ясна регулаторна рамка”, каза Тренчев. Той посочи, че няма нищо вярно в твърденията на прокуратурата, че акцията в българските офиси е поръчана от САЩ.

Тренчев уточни, че до споразумението се стига след две години работа. За него подписването на извънсъдебното споразумение значи, че не са открити престъпления. “Представяте ли са как биха подписали споразумение, ако има пране на пари и финансиране на тероризъм”, каза той вече пред Би Ти Ви.

Тренчев посочи, че “Нексо” има най-сериозната и стриктна политика по отношение произход на средства, срещу изпиране на пари и финансиране на тероризъм. “Това води дори до оплаквания от клиентите за многото проверки. Имаме 30 човека екип, плюс софтуер за контрол, който се използва от ЦРУ, ФБР и т.н.

Съоснователят на “Нексо” посочи още, че платформата на компанията не е използвана за прехвърляне на руски активи, защото с началото на войната в Украйна са направени нужните ограничения и рестрикции на клиентите. “Криптовалутите са неудобен инструмент за подобна дейност, защото има публичен регистър за тях”, каза още Тренчев.

Той отрече и обвиненията за извършваме банкова дейност без лиценз. “По стриктния списък на закона не сме криптобанка”, каза още Тренчев.

За него акцията срещу “Нексо” е ясен знак към IT сектора в България и хората, които даряват средства на партии като “Да, България”. Тренчев не скри, че познава Христо Иванов, защото в България “сме една шепа хора и всеки познава всекиго”.

През седмицата се разбра, че 15 души, работещи в компанията, са дарили на “Да, България” общо 199 999 лв. през 2021 година и 199 993 лева през миналата година. Това е 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите на партията през тези две години.

“Даренията са от наши служители, а не от фирмата. Това е тяхно решение. Имаме над 600 човека, не ги следя какво правят. Не мога да кажа дали има дарения към други партии. Това си е въпрос на техен вкус, преценка и финансови възможности”, каза Тренчев.Той уточни, че “Нексо” е глобална компания, която не работи в България и успява без политически чадър. “Това ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на компания, оценена на милиарди. Просперираме въпреки ставащото в България, от родолюбие. А действията на прокуратурата поставят опасен прецедент”, каза още съоснователя на “Нексо”.

По темата Тренчев беше по емоционален пред Би Ти Ви, където заяви: “На една шайка от бандити, не ѝ понесе, че се оформя цял един сектор, който просперира без необходимост от протекции. Време е тази шайка да се изрине. Много сбъркаха с кого се захванаха. Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целият мозъчен тръст на българската прокуратура. Най-малко Гешев ще влезе в санкциите “Магнитски”. В коя вселена може Гешев да вземе данни, които САЩ не могат? Какво ще ни разследват? Първо няма нищо, второ нямат капацитет”, каза Антони Тренчев.

Следвайте ни в социалните медии