Не е печатна грешка: колонизирането на Марс започва след 5 години

Милиардерът и рок звезда на технологичната индустрия Илон Мъск разкри част от грандиозните си планове за бъдещето.

Мъск посочи, че неговата компания SpaceX планира да приземи два товарни космически кораба на Марс през 2022 г.

Целта е корабите да доставят енергийни, добивни и животоподдържащи системи, като първа стъпка към колонизиране на Червената планета.

“Това не е печатна грешка – въпреки че звучи амбициозно”, каза Мъск по време на презентация в рамките на Международния конгрес по астронавтика, провеждан в Австралия, предава CNN.

Ако SpaceX действително приземи совалки с техника на Марс през 2022 г., то следващата стъпка ще бъде 2 години по-късно – през 2024 г. Тогава на планетата ще кацнат кораби с реален екипаж на борда, посочва Мъск.

За да спази този график, SpaceX ще започне да строи първия космически кораб в средата на следващата година.

Милиардерът разкри детайли около бъдещата совалка, която засега носи игривото и типично за Мъск име BFR или Big F..king Rocket.

Плановете предвиждат колонизаторите на Марс да пътуват с кораба BFR, който ще разполага с около 40 каюти за приблизително 100 души, включително обособени зони за забавление и отмора.

Илон Мъск посочи, че е открил начин как да финансира скъпите експедиции, но не разкри конкретни цифри.

SpaceX смята, че може да спечели достатъчно пари от настоящия си бизнес, свързан със изстрелването на сателити и пратки до Международната космическа станция, че да финансира плановете си за Марс.

Мъск обаче не е единственият, вперил поглед в Червената планета.

Само няколко часа преди презентацията на милиардера, компанията Lockheed Martin обяви планове за Лагер на Марс – мобилна космическа станция, която да оперира в орбитата на планетата.

Компанията работи по проекта съвместно с НАСА и по-конкретно с нейния космически кораб, носещ името Orion, предназначен за мисии в дълбокия космос с реален екипаж.

По думите на Lockheed, проектът е част от плановете на НАСА да използва Луната като начин за трансфер на астронавти до Марс. Целта е структурата да бъде пренесена до Червената планета до 10 години.

За разлика от SpaceX, НАСА и Lockheed не предвиждат колонизиране на Марс. Проектът е насочен в посока, в която висококвалифицирани астронавти ще могат да се докоснат до чуждата планета, след което да се завръщат у дома на Земята.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via