fbpx

НАТО смята за нереалистичен договора на ООН за пълна забрана на ядрените оръжия

НАТО разкритикува Глобалното споразумение за забрана на ядрените оръжия, прието от ООН през юли, определяйки го като „нереалистично“. В същото време от съюза отправиха предупреждения, че налагането му рискува да подкопае възможностите за международен отговор на програмата за атомни оръжия на Северна Корея, съобщава АФП.

ООН прие договора през юли, въпреки че нито една от деветте страни с ядрен арсенал не участва в оформянето на споразумението или в гласуването му, а три от тях – членки на Алианса, Великобритания, Франция и САЩ, веднага заявиха, че няма да се присъединят към него.

От НАТО смятат, че договорът „пренебрегва реалностите на все по-предизвикателната международна среда за сигурност“ в лицето на нарастващите заплахи, особено от произтичащите от Пхенян, който неотдавна извърши шестия ядрен тест. „В момент, когато светът трябва да остане обединен пред лицето на нарастващите заплахи, и по-специално пред сериозната заплаха от ядрената програма на Северна Корея, договорът не взема предвид тези спешни предизвикателства в областта на сигурността“, се казва в изявление на Алианса.

„Търсенето на забрана на ядрените оръжия чрез договор, който няма да ангажира нито една държава, притежаваща ядрено оръжие, няма да бъде ефективна, няма да намали ядрените арсенали и няма да засили сигурността на нито една страна, нито ще допринесе за световния мир и стабилност“, се казва в текста.

„Всъщност рискува да направи обратното“, предупреждава военната организация на Запада. Намесата от страна на Алианса бе направена само ден, след като американският президент Доналд Тръмп заяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че е готов да „унищожи“ напълно Северна Корея. Активисти приветстваха договора като важна стъпка, но повечето членове на НАТО бойкотират преговорите за подготовката на текста. Япония – единствената страна, която е претърпяла ядрени атаки през 1945 г., също му се противопоставя.

Източник: novini.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x