fbpx

Населението на България е вече под 7 милиона души!

Под 7 милиона души е вече населението на България.

Това стана ясно от думите на ръководството на Националния статистически институт (НСИ), които днес представиха демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души, но трайните тенденции показват, че към днешна дата със сигурност вече сме под тази цифра, информира Дарик.

„Това, което очаквахме, е, че населението на страната продължава да намалява и продължава да застарява. Продължава да се задълбочава и дисбаланса в териториалното разпределение на населението. Почти 3/4 или 73,7% живее в градовете, като най-големият отрицателен прираст е в Северозападния регион – минус 13 600 души“, отчете директорът на статистическия институт Сергей Цветарски.

„Намалява абсолютният брой на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост. Но намалява и броя на умрелите лица с 1265 души. Добър факт е, че намалява и детската смъртност. Тя достига най-ниското си равнище изобщо в България“, посочи още той.

По думите ми се увеличава броят на сключените граждански бракове, но и броят на разводите.

„Очакваната средна продължителност на живота на населението остава непроменена. Очакванията ни са, че тя би трябвало да нараства“, каза още Цветарски.

От Националния статистически институт продължават с подготовката за националното преброяване на населението, което трябва да се проведе през 2021 г.

Другата седмица трябва да бъде определена и назначена комисията, която ще го организира и ръководи.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x