Накъде върви пазарът на недвижими имоти в София и Пловдив

Пазарът на недвижими имоти навлиза в етап на балансираност между търсене и предлагане и забавяне ръста на средните цени на жилищна площ. Това са изводите, които могат да бъдат направени на база данните от третото тримесечие на текущата година.

Какво се случва на два от най-динамичните пазари – София и Пловдив? В столицата се наблюдава тенденция към намаляване на ръста, както на цените, така и на сделките и ипотеките. Очевидно пазарът навлиза в нов етап на балансираност между предлагане и търсене. „Динамиката в цените на жилищата през периода, дава своето отражение върху другите два показателя. От една страна, поведението на купувачите се променя в посока на отлагане на покупка с цел подобряване на комплексните характеристики на търсенето жилище и възможности за преговори. От друга страна, това забавяне рефлектира върху ползването на привлечени средства от търговските банки. Комплексно и трите индикатора са взаимосвързани и ще очертават активността на столичния пазар, в частност на пазара на жилища, до края на годината, като очакваме динамиката на средните цени на жилищна площ да продължи данамалява. Това от своя страна води до удължаване на средния срок за покупка и ако тенденцията продължи, ще доведе до удължаване на срока за продажба на имотите”, коментира финансовият анализатор на агенция „Явлена” Младен Митов.

С приближаването на 2019 г., когато Пловдив ще бъде европейска столица на култура, пазарът там продължава нарастващата си тенденция на атрактивност. Мощният фактор, който в дългосрочен план ще движи пазара обаче остават чуждестранните инвестиции и изграждането на нови производствени мощности в индустриалните паркове около града.

„Това е един от малкото преобразени пазари след кризата. Причина естествено е много добрата икономическа среда. Наблюдаваме и две отрицателни стойности за периода: 2015 г. – спад в средната цена на жилищна площ, и 2017 г. – спад в реализираните сделки спрямо предходното деветмесечие”, отбелязва Митов.

С високи показатели през целия период е динамиката при сделките с ипотеки, което е съотносимо към добре работещата икономика в града. „Очевидно пазарът в региона търси своята балансираност, като до края на настоящата година, според нас, динамиката на индикаторите ще се запази, но при по-ниски стойности”, прогнозира анализаторът.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via