Най-малко 40 души бяха убити при стрелба в Нова Зеландия

Най-малко 40 души бяха убити и над 20 тежко ранени при стрелба в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщи премиерът Джасинда Ардърн, която нарече станалото „терористична атака“.

„Ясно, че станалото може единствено да бъде определено като терористична атака. От това, което знаем, тя изглежда добре планирана“, каза Ардърн.

Тя съобщи, че полицията е открила и обезвредила две взривни устройства, прикрепени към автомобили. И че Нова Зеландия е поставена в най-висока степен на заплаха за сигурността.

Премиерът Ардън съобщи, че 30 души са били убити в „Ал Нур“ – основната джамия в Крайстчърч, и още 10 в джамия в предградието Линууд.

Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. Той посочи също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Жителите на града са призовани да не напускат домовете си, докато продълажава полицейската акция. Училищата са затворени. Нападенията са извършени в петък, който е ден за молитва за мюсюлманите.

Медии пишат, че задържаният е крайнодесен радикалист от Австралия. Според тях той бил написал манифест срещу имигрантите и исляма. Това засега не е потвърдено от властите.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира АП. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Появиха се и видеозаписи, за които се твърди, че са направени от нападателя, но достоверността им не е потвърдена.

„Полицията действа в отговор на много сериозен и трагичен инцидент, включващ активен стрелец в централната част на Крайстчърч“, посочи представител на силите на реда, цитиран от БТА. „Това е развиваща се ситуация и работим да потвърдим фактите. Можем обаче да потвърдим, че има множество жертви“, каза представителят на полицията.

Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се днес „един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия“. „Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие“, посочи тя.

По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. „Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие“, подчерта Ардърн.

Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, когато стрелбата започнала, но всичките му членове са в безопасност, каза треньор.

Още статии в тази категория