Най-глупавите заблуди за зъбите!

Вижте разбити 10 мита за оралната ни хигиена!

1. Захарта е основният враг на зъбите

Всъщност „лошите бактерии“ са виновни за нашите кариеси. Остатъците от въглехидратните храни по зъбите ни са храна за тези бактерии. Много от тези храни – включително „здравословните“ плодове и зърнени храни – попадат в тази категория.

2. Бременните жени не трябва да ходят на зъболекар

Напротив, ако бъдещата майка има възпаление в устната кухина, проблемът трябва бързо да се отстрани. Основният страх в този случай е, че болкоуспокояващите лекарства могат да засегнат плода. И все пак не е нужно да търпите болка на зъболекарския стол – съвременните изследвания показват, че локалните анестетици са безопасни.

Но разбира се, трябва да предупредите зъболекаря, че сте бременна.

3. Не трябва да се работи по млечните зъби

Млечните зъби често имат по-тънък емайл и като резултат, са по-малко защитени от бактерии. Пренебрегнатият кариес на млечен зъб може да доведе до гнойно възпаление, което по-късно ще увреди постоянния зъб.

4. Твърдата четка почиства по-добре

Всъщност много зъболекари препоръчват да използвате мека четка, за да не нараните зъбите и венците. Основното е да следвате някои прости правила: мийте зъбите два пъти дневно и сменяйте четката веднъж на 3 – 4 месеца.

5. Трябва да използвате клечки за зъби след хранене

Ако се налага, използвайте конец за зъби, а не клечки, които могат да наранят венците. Освен това, ако имате нужда да използвате клечки, това е предупредителен сигнал, че трябва да отидете на зъболекар.

6. Колкото по-често миете зъбите, толкова по-добре

Честото миене на зъбите може да доведе до износване на емайла и увреждане на зъбите заради абразивните свойства на пастата. По-добре между сутрешното и вечерното миене само използвате само вода за уста.

7. Болка в зъба означава кариес

Съвсем не винаги. Има редица други причини – чувствителност на зъбите, възпаление на пулпа или венците и др. Проблемът дори невинаги е в устната кухина. Може да бъде синузит, например.

Само зъболекар може да установи причината.

8. Ако падне пломба, тя трябва само да се запълни

Пломбите са направени от надеждни материали и не падат без причина. Най-често проблемът е развитие на кариес под пломбата и разрушаване на зъбната тъкан.

9. Мъдреците трябва да се вадят

Ако мъдреците са пораснали напълно и са здрави, няма нужда да се вадят.

10. Зъбите трябва да се мият след закуска

Дори някои зъболекари още споделят това мнение. Но днес повечето от тях смятат, че не е желателно да се мият зъбите веднага след хранене.

По време на сън притокът на слюнка се забавя и това е причината точно тогава да се натрупва най-много плака и бактерии. Ако не си измиете зъбите преди закуска, всичко това отива право в стомаха ви.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via