fbpx

Над 200 новинарски организации стартират кампания срещу Тръмп

169

Повече от 200 новинарски организации трябва да участват в координирана кампания днес с редакционни материали за значението на независимата медия и социалния медиен hashtag #EnemyOfNone.

Този ход е в отговор на призива на Бостън Глоуб сред нарастващото чувство на безпокойство, че реториката на Тръмп е вредна за свободната преса и може дори да подбуди насилието срещу журналисти.

Дневникът от Бостън заяви, че е призовал редакционните съвети в цялата страна да пишат и публикуват редакционни материали, изобличаващи „мръсна война срещу свободната преса“.

Координираните усилия идват при настоящите твърдения на „Тръмп“ за „фалшиви новини“ от медиите, които публикуват неблагоприятни статии и призовават масови медии „врага“.

Свободните защитници на пресата твърдят, че усилията на „Тръмп“ заплашват ролята на пресата като проверка срещу злоупотребата с власт в правителството и застрашават конституционната Първа поправка за журналистите.

„Медиите организират все по-преднамерена и публична атака срещу @realDonaldTrump и“ омразната „половина на страната, която го подкрепя. И медиите се чудят защо смятаме, че те са „фалшиви новини“? „, Позовавайки се на Майк Хъкаби, бивш републикански губернатор, който е коментатор на Fox News.

Дори някои критици на „Тръмп“ имат резерви относно кампанията.

Политико-медийният писател Джак Шафер каза, че координираните усилия „със сигурност ще се провалят“.

„Тя ще осигури на Тръмп обстоятелствата за съществуването на национална преса, която ще бъде свикана единствено, за да се противопостави на него“, каза той.

Проучване на Ipsos, публикувано този месец, показва, че 43% от републиканците са се съгласили, че президентът трябва да има правомощията да затвори новинарски бюра, ангажирани с „лошо поведение“.

„Аз не знам за друга индустрия, която няма да се бори“, каза Луси Далглиш, декан на журналистиката в университета в Мериленд.

„Фродерите на нашата страна признават, че информацията, свободно събрана и свободно разпространена, е от първостепенно значение“, и по този начин е залегнала в конституцията, каза тя.

Дан Кенеди, професор по журналистика в Североизточния университет, заяви, че съобщението е важно, дори и да предизвика реакция.

„Заслужава си вестниците да потвърдят ценностите си и важността на Първата поправка по съгласуван и координиран начин“, каза той.

Присъединявайки се към усилията вчера, редакторът на редакцията на Ню Йорк Таймс Джеймс Бенет каза:

„В момент, когато вестниците в страната са под реален търговски и политически натиск, смятаме, че е важно да покажем солидарност“.

„Журналистите, които работят в тези организации, знаят, че не са врагове на народа, те работят всеки ден от името на хората“.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори