На този ден потвърждават смъртната присъда на Васил Левски

Датата 22-ри януари е свързана по особено драматичен начин с българската история. На този ден през далечната 1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Апостола на Свободата – Васил Левски.

По време на целия съдебен процес Апостола не съдейства по никакъв начин на турските власти, с което за пореден път доказва, че е готов да заплати дори с най-скъпото в името на делото, а именно с живота си.

Малко известен факт, свързан с живота на самия Абдул Азис, както и с българската история е, че през неговото управление е разрешен българския черковен въпрос. На 27 февруари 1870 г. султанът подписва ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Българска екзархия, полунезависима от Цариградската гръцка патриаршия.

Друг любопитен факт е, че в Русе пазят вагона на Абдул Азис. Луксозното возило е перлата на Националния музей на транспорта. Вагонът „Султание” е построен в Брюксел през 1866 г. специално за посещението на султан Абдул Азис в България. Височайшата турска особа пристига в Русе една година по-късно, за да открие първата жп линия у нас, свързваща крайдунавския град с Варна. Именно тази линия била липсващата връзка между Европа и Цариград.

През май 1875 г. Абдул Азис обявява финансовия банкрут на Османската империя. Свален е с преврат и е детрониран на 30 май 1876 г. заради неуспехи в управлението, Априлското въстание и убийството на консулите в Солун.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x