fbpx

На 24 май Twitter забрани кирилицата

Последните дни Twitter се забърка в голям скандал, след като стана ясно, че Twitter май има нещо против нашата азбука.

Мнозина я предпочетоха пред Facebook, но социалната мрежа Twitter показа, че има трески за дялане. В случая проблемът не е свързан с лични данни и тяхната защита, а с възможността да се изразяваме на майчиния си език.

Точно покрай 24 май, денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, стана ясно, че Twitter май има нещо против нашата азбука.

Всички постове, написани на кирилица от потребители, веднага са определяни от алгоритмите на социалната мрежа като генерирани от бот (автоматизирана компютърна програма).

И тo не какъв да е, а руски. Проблемът влезе в полезрението и на BBC. Медията подчертава, че кирилицата е създадена в България. А в последните именно българи се оплакват, че постовете, а дори в някои случаи и профилите им са изтрити заради писане на родния език.

Причината е, че и руснаците пишат с нашата азбука и затова Twitter отчита тези постове като евентуална пропаганда от руска страна.  Явно на нея мястото не й е в социалната мрежа.

И така се създава предпоставка за дискриминация.

@soregashij

Хей, Туитър, кирилицата е азбуката на поне 12 държави, които не са Русия! Айде по-сериозно, а? @Twitter, that’s not a bot message is in a language that’s not Russian. Google speaks it, so go translate, okay? And no more shadow banning.

Очаквано се надигна и вълна от недоволство. То е насочено към невъзможността на социалната мрежа да различи руския от българския език. Още през есента на 2017 г. от компанията поясниха по какви критерий определят, че даден профил или туит е по-добре да бъде свален:

– създаден е в Русия

– регистрацията е направена посредством руски телефон или имейл адрес

– логване дори само веднъж през руско IP

– постовете регулярно са на руски език

– потребителското име е на кирилица

Е, явно дори само едно от тези условия е достатъчно на Twitter, за да определи българите като руски недоброжелатели.

И най-интересното е, че потребителите от Украйна и Беларус, които също използват кирилица, не са се сблъсквали с подобни неволи.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x