Може ли да се кара автомобил със светещ “Check Engine”?

Едно от правилата, които всеки водач на моторно превозно средство знае, е, че когато на арматурното табло светне символ в червен цвят, то това означава, че проблемът не търпи отлагане и е добре колата да се приведе в покой. Когато обаче символите са оцветени в жълто, проблемите също могат да са сериозни, но могат и да не са.

При всеки случай ако лампата не изгасне след рестарт, трябва да се посети сервиз. Такъв е и случаят с т.нар. Check Engine символ. Той предупреждава основно за проблеми с компютъра, управляващ двигателя. Задължителна е връзка с кабел и софтуер за марката/модела автомобил за диагностициране. Но можете да карате автомобила за кратко със светещ Check Engine символ, пише Fakti.bg.

Само толкова, че да стигнете до сервиза. Иначе причини за светването на тази индикация най-често са свързани с дебитомера. Когато обаче индикаторът мига, то проблемът може да е свързан с неправилно запалване на двигателя и повредите могат да бъдат сериозни. В такъв случай съветът ни е да спрете веднага. Не карайте колата с мигащ “Check Engine” индикатор!

С други думи: ако Check Engine” индикаторът светне, можете да продължите да се движите, но само ако лампата свети непрекъснато (не мига) и поведението на колата не се е променило, мощността на двигателя и реакцията му към педала на газа са същите и други индикатори не показват проблеми.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via