fbpx

МОН подготвят промени в учебното съдържание, учителите на протест

526

Новите планове на МОН да променят учебното съдържание, да сменят автори и произведения, отново предизвикаха недоволството на учителите, предаде БНТ.

Оказва се, че в новите учебни програми за 11 и 12 клас образователното министерство пак пробва експерименти. Поемата „Септември“ на Гео Милев слиза от 12 в 10 клас. В 11 клас като автор се появява Никола Фурнаджиев със „Сватба“. Автори и произведения от 11 и 12 клас разменят местата си, за да отговорят на тематичността.

Произведенията са силно редуцирани. В 12 клас ще се учат и съвременни автори като Христо Фотев, Борис Христов и Виктор Пасков.Отпада автор като Емилиян Станев. Отпадат и фейлетоните на Алеко Константинов. В 11 клас те са заменени от „Бай Ганьо на гости“. това показва сравнението на старите и новите учебни програми по литература от 11 и 12 клас след като Просветното министерство публикува за обсъждане новите предложения за последните два класа.

Както и досега ще се учат само български автори. Най-голямата промяна е, че тези автори ще се изучават не хронологично както досега, а тематично чрез съдържание като любов, смърт и природа.

Този начин на преподаване не е добър и ще затрудни учениците, категорични са обаче учителите. Обяснението на МОН е, че промяната се налага заради новия закон, в който има „втори гимназиален етап“. Според експертите на министерството така учениците щели да влязат в дълбочина на емблематични произведения и да ги анализират. Според учители обаче, подходът ще ги затрудни.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x