Мним агент на ДАНС завлече петима наивници с 20 бона

Мним агент на ДАНС, завлякъл 20 771 лева от петима, застава на подсъдимата скамейка. Делото срещу Стойко от карловското село Соколица е насрочено за 28 април в районния съд в Пловдив, пише “Монитор”.

40-годишният мъж се е вихрил почти цяла година – от юни 2015г. до юли 2016г., преди да бъде заловен. Освен че се е представял за агент на ДАНС, другото му амплоа било, че е полковник от МВР и по-наивните хора му се връзвали.

Той е предаден на съд и за това, че е държал огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение.

През 2015 г. Стойко свършил парите и решил да започне да се представя като служител в МВР и ДАНС и да заблуждава наивници, че може да им уреди работа в службите. Запознал се с една от жертвите си – мъж с инициали И.К. през април 2015г. Обяснил му, че имал връзки в “ДАНС и в министерството”.

Двамата се срещнали няколко пъти. Обвиняемият казал на пострадалия, че можел да му намери употребяван автомобил, марка „БМВ 335“ от службите на ниска цена, който щял да бъде бракуван.

През юни 2015 г. пострадалият първоначално предал 500 лева за закупуване на колата, а след това още няколко суми за изваждането й от гаража, за такси и застраховки. Пострадалият не получил колата.

Търсил няколко пъти по телефона Стойко, който не отговарял или обяснявал, че се намирал в чужбина, а хората, от които зависело предаването на автомобила, били на почивка. Причинената имотна вреда на И.К. е за общо 1000 лева.

През март 2015 г. пострадалият И.Т., който бил пенсиониран военен, се запознал в Пловдив със Стойко, който му се представил за „син на министър“ и за действащ офицер от ДАНС. Той обещал да му съдейства за намиране на работа като „отговорник на секретна военна поща“, за което му поискал 100 лева. След като И.Т. дал парите, повече не видял Стойко.

Няколко месеца по-късно карловецът се срещнал с третата си жертва и му се представил, като „полковник Николов-служител от службите“. Обяснил му, че е с високо обществено положение и позиция в ДАНС. Уверил П.Н., че може да му намери работа в службите в София.

Така от октомври 2015 г. до април 2016 г. Стойко успял да измъкне от П.Н. 13 261 лева. Парите получил уж за заплащане по оформяне на различни документи – медицинско свидетелство, разрешително за оръжие, наем за апартамент в София, курсове за работа в европейска служба и др.

При поредна среща Стойко поискал и пари от пострадалия под предлог, че са нужни за намирането на свидетел, който да даде показания в негова полза, за да не бъде арестуван.

Междувременно измамникът обяснил на П.Н., че имало възможност за назначаване на още трима в службите в Пловдив. Попитал го дали познава сериозни хора. П.Н. споделил с двама свои колеги, че Стойко можел да им помогне да започнат работа в ДАНС, МВР или Военна полиция. Обвиняемият се свързал с тях и се представил за „полковник Николов“.

По същата схема им искал пари за документи, курсове, разрешително за оръжие и др. Пред тях симулирал, че разговаря с „важни хора“, които щели да им помогнат да започнат работа в службите. Обещавал заплата от 1 800 лева.

На един от пострадалите му обяснил, че може да го уреди да стане началник на автопарк във Военна полиция, но трябвало да изкара курс, а ако не можел да посещава лекциите, предложил да изпрати друго лице вместо него.

Пострадалият го попитал дали трябва да плати и за тази услуга. Обвиняемият отговорил, че нямало да обсъжда финансови проблеми, защото бил болен от левкемия, оставало му малко да живее и искал да помогне на приятели. От този свидетел получил общо 5 750 лева за “уреждане на работа”, а от неговия колега, пак за същото, взел сумата от 660 лева.

След получен сигнал в ДАНС мнимият им колега Стойко бил задържан на 26 юли 2016 г. При извършен обиск в дома му е била иззета незаконна ловна пушка и девет патрона.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via