Митов за рокадата Георгиева-Бокова: Трябва да се издигне кандидат с по-големи шансове

Българското правителство трябва да подходи отговорно и да издигне кандидат за генерален секретар на ООН с по-големи шансове. Това каза външният министър Даниел Митов преди началото на правителственото заседание в сряда.

В дневния ред на министрите бе заложена допълнителна точка за Проект на решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Иванова Георгиева за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации с мандат от 1 януари 2017 година до 31 декември 2021 година. Министър Даниел Митов заяви, че като се имат предвид проведените вече поредни индикативни гласувания в рамките на ООН, даващи някаква представа за шансовете на отделните кандидати, които в момента се състезават за поста, е направена оценка на ситуацията и се вижда ясно каква е тенденцията.

„За съжаление досегашната ни номинация върви с негативна тенденция – трета, пета, шеста и след проведени разговори и консултации става ясно, че българското правителство трябва да подходи отговорно и да даде шанс на кандидат, който по наша оценка, има сериозни шансове да даде повече сила на източноевропейската група да има своя генерален секретар на ООН“, коментира външният министър, цитиран от “Фокус”.

По думите му ротационният принцип е изключително важен и страната ни държи на него. „Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма и трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат. Но трябва да подходи отговорно и да вземе решение за прехвърляне подкрепата на българското правителство към Кристалина Георгиева“, каза още министър Митов.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via