fbpx

Миналата седмица бе открит малък мъжки пилотен кит, който не може да плува и да диша, заради 8 кг. пласмаса в стомаха си (Видео)

Миналата седмица бе открит малък мъжки пилотен кит, който не може да плува и да диша, в тайландски канал близо до границата с Малайзия.

Спасителите полагат много усилия – поставят шамандури, за да задържат животното на повърхността, разпъват чадъри, за да предпазят откритата му кожа от лъчите на слънцето, а ветеринарни лекари неотлъчно се грижат за него.  По време на опитите за спасяване китът повръща пет найлонови торби. Умира в петък, пет дни по-късно.

Аутопсията разкрива, че 8 килограма пластмаса са запушвали стомахът на кита, което не му е позволявало да поглъща храна. Сред многобройните боклуци са 80 торбички и други пластмасови отпадъци.

Видео:

 

Този случай е емблематичен за големия проблем с пластмасата, замърсяваща нашите океани, заяви Реджина Асмутис-Силвия (Regina Asmutis-Silvia), изпълнителен директор на благотворителната организация WDC (Whale and Dolphin Conservation), посветена на опазването на китовете и делфините в Северна Америка.

Спрециалистите обясняват, че китовете най-вероятно се заблуждават, че пластмасовите торбички са храна. Като се натрупа боклук в стомаха си животното го усеща като пълен, което намалява инстинкта му за храна. Недохранени, китовете се разболяват и не могат да ловуват.

„В един момент стомаха им се напълва с боклук и не могат да ядат истинска храна“, разказва Асмутис-Силвия. „Те не получават никакви хранителни вещества като храносмилателната им система е напълно запушена.

Пилотните китове обикновено ядат калмари, но също така и октоподи, сепии и малки риби, когато храната е оскъдна .

Замърсяването с пластмаси е голям проблем в световните океани. Документирани са случаи на повече от 300 морски животни загинали в тайландски води, след като са използвали за храна пластмаса. Списъкът включва пилотни китове, но също така и морски костенурки и делфини. През април е намерен мъртъв кашалот на испански плаж с повече от 27 килограма боклук в храносмилателната система.

Асмутис-Силвия обяснява, че китовете играят важна роля като „океански градинари“, наторяващи своите екосистеми. Унищовайки китовете ние увреждаме останалата част от екосистемата и себе си. Като замърсяваме нашите океани, замърсяваме и рибата, която ядем и поглъщаме сами същата пластмаса.

„Трябва да спрем да се самоубиваме“, отбеляза Асмутис-Силвия.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x