Миглена Ангелова се впуска в поредно рисковано начинание

Миглена Ангелова определено умее да поднася ефектни изненади – особено когато говорим за постигане на професионални цели.

Поредният амбициозен проект, зад който тв журналистката застава, е свързан с организацията на медиeн канал, в който ромски студенти ще имат възможността да се учат да създават съдържание, да овладяват съвременните технологии, изобщо да придобият комуникационни знания и навици. „Това е един от седемте проекта, по които работя – два от тях са свързани с моето появяване на тв екран”, споделя първо пред нас Ангелова.

Репортер на „ШОУ” се свърза с Мадам „Искрено и лично”, както често представят тв водещата, за да научи от извора и още любопитни подробности за новото начинание:

„Проектът TV.RomaVers е отворен за всички – роми, българи, турци, арменци, евреи – за всички, които не мразят и не искат да живеят в държава, в която някой може да бъде мразен, пренебрегван, недооценяван и т.н., заради произхода си”, сподели пред народното издание Ангелова. И добави с ентусиазъм: „Трябват ни млади хора: бъдещи или настоящи програмисти, фотографи, ПР, филолози, юристи, журналисти, оператори… Хора с отворени сърца, чувство за хумор, чувство за екипна принадлежност”.

В организацията „Рома Верситас”, която, както разбрахме, има представителство не само у нас, но и в други държави, сред които Македония и Румъния, Миглена Ангелова работи в последните малко повече от два месеца.

И се чувства повече от вдъхновена да помага на млади хора да придобиват ценни знания. „Да се мрази човек по принцип и толкова много да се говори с езика на омразата, който през последните няколко години много се разви, е лоша обществена перспектива, както за мразещите, така и за мразените. Младите хора имат нужда от подкрепа, освен това работят с невероятно вдъхновение”, издава още тв водещата и продуцент, за която думата „интеграция” има твърде странно звучене.

Миглена (вдясно) в компанията на ментора Албена Кисьова и студентът по археология Дико Йорданов

„Какво означава да се интегрираш? Еднакво трябва да се интегрират, както бедните българи, така и бедните роми, а също и бедните турци. Всъщност е нужна една грижа за младите хора, които в никакъв случай не трябва да остават без зъби в устата си, защото нямат пари да си платят на стоматолог. Или да бъдат необразовани в 21-ви век. Това е свинщина!

Затова този канал започва с проблемите на ромите, но съм сигурна, че ще прерасне към всички, които имат нужда от такава подкрепа. Но не мислете, че всичко се случва с щракване на пръстите – работя над този проект от няколко години и той не веднъж е трансформиран, според реалната ситуация в страната”.

Провежда семинари из страната

От една година Миглена Ангелова пътува активно и вдъхновено из страната и участва като лектор в семинари, свързани с проекта Т.Е.А.М на Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси на Министерския съвет. Основна цел на проекта е изработване на Национална ромска платформа за интегриране на ромите, в която на едно място да се съберат всички неправителствени организации, държавни институции и експерти по етническите въпроси – за да може „да се полагат грижи в посока да не се мултиплицира гетото през следващите години, да се даде шанс за друг живот”.

Популярната тв водеща, журналист и продуцент отбелязва голямата роля на Росица Иванова – секретар на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) и ръководител на проекта, в това да разбира смисъла и важността на процесите, свързани с т.нар. интеграция. Семинари до момента са проведени в София, Вършец, Велико Търново и Пампорово, като предстоят още два – в Слънчев бряг и Евксиноград.

TV.RomaVers пък, може да бъде открита в редица социални мрежи, сред които Live Journal, Instagram, Facebook, Twitter, както и в YouTube.

От ляво на дясно са: Андрей Слабаков, Миглена Ангелова, Кристиян Костов и Ники Кънчев в „Аз обичам България”
Помни корените си

„Родена съм в Русе. Град, исторически побрал в аурата си толкова националности, че просто няма как да си част от него и да мразиш „другите”.

Първите ми спомени от дете са от къщата на баба ми, която имаше съседка – Селма. Селма беше циганка и по нищо във външния си вид не се отличаваше от другите русенлии. Правеше страхотни бухти и се грижеше сама за много възрастната си майка. Помагаха си с баба ми по съседски, когато имаше нужда. Любовта на Селма към котките създаваше известно напрежение от време на време, но те някак успяваха да го преодоляват. В семейството на баба ми и дядо ми, в семейството на моите родители и в моето семейство никога не сме се отнасяли предубедено към когото и да било.

Дядо ми по бащина линия е царски офицер жертвал живота си по време на пожара в Кибритената фабрика в Русе. Спасявал работниците и загинал много преди да се родя. Дядо ми по майчина линия остана един от най-деликатните хора, които познавам. Имаше приятели сред българи, арменци, турци, цигани…

Вкъщи обичаха да си спомнят едно арменско семейство, приютено в къщата на баба ми и дядо ми, след поредните световни трусове във вид на принудително преселване. Запомнила съм топлотата, с която баба ми говореше за тях, за това как готвели заедно и гледали децата – също заедно. И винаги добавяше:

„Дано са добре и да са щастливи в Америката”. И досега пазим снимките им в семейния ни албум. Аз помня корените си. Моя приятелка твърди, че именно затова съм психически здрава и някак стабилна – добре закотвена във всяка буря. Досега обаче, не се бях замисляла колко е важно това. Неотдавна покрай работата ми с „Рома Верситас – България” се запознах с Дико Йорданов.

Той е причината да събудя детските си спомени

Той притежава една такава специална открита непосредственост, която няма как да забравиш, може би защото е притежание предимно на много силните характери. Освен това, с него е много интересно да се говори, защото той чува събеседника си, обмисля казаното, и има свое виждане по всички въпроси. Бяха ми интересни мислите му за неговите корени.

Мисля си, че колкото и т.нар. ни политици да подклаждат подозренията и страховете към „другите и непознатите”, все повече хора са наясно, че ако отлюспиш от „речите” им насъскванетои омразата, нищо няма да остане.

Все повече хора са наясно, че ако на държавата, или поне на част от нея, не й е изгодна престъпността, и ромската в това число, престъпност просто няма да има.
Това пък, с което мен ме спечелиха в “Рома Верситас – България” е стремежът да образоват. Да образоват повече млади хора в неравностойно положение. Всъщност, “диво” винаги е само невежеството. Просветеният човек не може да мрази.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via