Метеоролог отхвърли държавните обвинения за ужаса в Бургаско

Метеоролог отхвърли държавните обвинения за ужаса в Бургаско. Бедствието е заради човешко безхаберие, смята Евдокия Манева, бивш министър на околната среда.

“Прогнозата се прави за област и ако се погледнат данните, ще се види, че тя е направена много добре”, това каза проф. д-р Христомир Брънзов от НИМХ към БАН пред Bulgaria ON AIR по повод обвиненията на Цветан Цветанов, че синоптиците са виновни за трагедията в Бургаско.

По този начин той отговори на обвиненията на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че кодът, който бил подаден за Бургаска област бил жълт, а всички ние сме станали свидетели, че валежите достигнаха до над 170 литра на квадратен метър, на места по 200.

По думите на професора синоптиците към БАН са си свършили работата много добре. Те са следели постоянно обстановката и са обновявали данните още от 22 октомври.

Според Брънзов оранжев код е бил обявен още от 23 октомври, което е втора степен за опасност от силни валежи. На 24 срещу 25 октомври, когато реално се случи бедствието, отново кодът е бил оранжев в цяла Източна България, което се равнява на между 60 и 120 литра дъжд на квадратен метър. Сутринта в 8 ч. на 25 октомври се получават новите данни за валежите и кодът за Бургаска област е променен в червено, което е и последната степен за опасност, допълни още метеорологът.

Метеорологът смята, че синоптиците са демотивирани, защото са на минимална заплата, но все пак стоят на работата си.

Бедствието в Бургаско е следствие от комбинацията между природно бедствие и човешко безхаберие.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева.

“Управлението на водите не си свърши работата. Пълна неориентираност за рисковите места, не се знае какво може да се направи. Поредните хаотични действия, които не водят доникъде”, категорична бе тя.

Евдокия Манева подчерта, че проблемите трябва да бъдат погледнати в очите и да се вземат сериозни мерки. По думите ѝ единно звено за водите няма да реши проблема. Манева е на мнение, че няма значение дали язовирът е държавен или частен – някой трябва да си свърши работата.

“Има 3 много важни проблема – несъвършенството на нормативната база, кадровото обезпечение на цялата система, ясно да са дефинирани функциите на басейновите дирекции”, посочи тя.

Бившият екоминистър алармира, че продължаваме да си изхвърляме отпадъците в деретата и да не показваме елементарна култура към околната среда.

Източник: dir.bg

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via