Меркел: Новите санкции срещу Русия са вредни за Европа

Германският канцлер Ангела Меркел е обезпокоена, че предложените нови санкции на САЩ срещу Русия могат да доведат до глоби за европейски компании, каза говорителят на нейното правителство, цитиран от “Ройтерс”.

Говорителят Щефен Зайберт нарече пред репортери в Берлин одобрените от Сената на САЩ вчера санкции срещу Русия “странни” и “особени” и каза, че Меркел споделя опасенията, изразени от германския външен министър Зигмар Габриел и австрийския канцлер Кристиан Керн в съвместно изявление вчера.

Според Зайферт американските санкции, които имат за цел да накажат Русия за намесата й в изборите в САЩ, могат да доведат до глоби срещу европейски компании.

“Ние по принцип отхвърляме санкции с екстериториален ефект, което значи с ефект върху трети страни”, подчерта говорителят на Меркел.

Изключително негативно отношение към новите санкции, гласувани от Сената на САЩ, изрази и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от “Ройтерс”.

В изявление в Москва той изрази мнение, че тези санкции могат да навредят на други страни, принудени да се съобразяват с тях.

Източник: Fakti.bg

 

Може да харесате и