Медии в правна битка с Белия дом

Медии, сред които и Фокс нюз, подкрепиха Си Ен Ен в правната битка за възстановяване на пропуска за Белия дом на попадналия под забрана главен кореспондент.

Телевизия Фокс нюз, която е контролирана от съюзника на Тръмп Рупърт Мърдок и често е хвалена от президента, заяви, че отмяната на пропуска на Джо Акоста е след като многократно е влизал в препирни с американски лидер – предизвиква загриженост за свободата на пресата.

“Фокс нюз подкрепя Си Ен Ен в правните си усилия, за да си възвърне акредитацията за репортер в Белия дом”, заяви президентът на новинарския канал Джей Уолас в изявление, огласено няколко часа преди съдебното заседание на федералния съд.

“Ние възнамеряваме да дадем кратък съвет на американския окръжен съд. Пропуските от Сикрет сървис за работа на журналистите в Белия дом никога не трябва да се ползват като оръжие. Въпреки че не одобряваме нарастващо антагонистичния тон както от президента, така и от пресата , ние подкрепяме свободна преса, достъп и отворен обмен на мнения за американския народ”, казва Уолас.

Позицията на Си Ен Ен в съда подкрепят още Асошейтед прес, Блумбърг, Ен Би Си нюз, Ню Йорк таймс, Политико, Вашингтон пост, Ю Ес Ей Тудей и много други.

“Дали днешната новина засяга националната сигурност, икономиката или околната среда, репортерите, които покриват Белия дом, трябва да останат свободни да задават въпроси”, се казва в съобщение на медийните групи.

Медиите посочват, че е наложително независимите журналисти да имат достъп до президента и неговите дейности и на журналистите да не бъдат налагани забрани по произволни причини.

Следвайте ни в социалните медии