Медии използвали виртуален измамник за автор

Виртуалният измамник Александър Николов и бил автор в сайтовете Webcafe и Chronicle.bg. Преди две години негова статия били публикувана и в списанието Клуб Z. Оказва се, че медиите без никаква проверка са публикували текстове на измамника без дори да проверят, какъв е този човек.

Жертва на измамника става дори БНТ, която включва този “авторитет”э по телефона за кореспонденция. Оказва се, че Николов е виртуален герой, като все още не е ясно има ли такъв човек, къде се намира или от негово име действа банда.

Николов имал и туитър-акаунт, в който правел коментари на политически събития, влизал в диспут и с политици в социалните мрежи-

Преди две години негова статия бе публикувана и в списанието Клуб Z – изпрати текст, редакторите го одобриха. Николов прави впечатление с адекватни и понякога малко резки позиции по ред обществени и политически въпроси, признават си сега от сайта на обвиняемия за укриване на 65 милиона лева Огнян Донев.

Николов се представя като 35-годишен, живее в Париж, обикаля редовно света, работи в “Еърбъс” като специалист по сигурността.

Николов започва да предлага на свои приятели в социалните мрежи евтини самолетни билети. Така се сдобива с малки суми, но и с личните данни на всеки – ЕГН, копие на лична карта. А чрез тях начини за добиване на пари – теглене на кредит под фалшива самоличност, онлайн измами, източване на кредитни карти и други.

Освен снимките в социалните мрежи никой не е виждал Александър Николов на живо.

Габриела и Александър Стоименови разказаха днес по бТВ как са загубили 4000 лева за билети до Мексико.

“Проверявайки впоследствие, се оказа, че въобще билети не е имало, не е имало резервация, абсолютно нищо”, обяснява Габриела. “Не се казва Александър Николов, а Спас Василев. Не живее в Париж, имаме два варианта за местоживеенето му, не сме много сигурни.”

В момента със случая се занимава ГДБОП, като лицето вече е установено и текат оперативни мероприятия по установяване на свидетели и разпитите им.

“Събираме всички необходими материали, за да бъдат докладвани на прокуратурата”, заяви той.

И отказа да коментира дали горната снимка в действителност е човекът зад Николов. Спиридонов го определи като “класически измамник”, като заяви, че по досегашни данни става дума за самостоятелен играч, не група:

“Очевидно си е изградил легенда, с която е подвел хората, има подход към измамите.”

Много хора в социалните мрежи отбелязват, че Николов винаги се е държал като интелигентен, адекватен и разбран човек с прекрасно чувство за хумор. Други се чудят защо някой, създал подобна репутация и авторитет, ще се занимава с дребни измами – макар че измамите може би не са никак дребни.

Едно е сигурно – ГДБОП имат данни за множество престъпления и се готвят да го обявят за национално издирване.

Следвайте ни в социалните медии