Мъж от Благоевградско не плаща и стотинка за ток!

Димитър Кехайов е теглил три заема, за да сложи соларни панели на къщата си

Мъж на Благоевградско определено може да се нарече щастливец, тъй като не плаща нито стотинка за електрическа енергия.

Той живее в близкото село Горно Хърсово. Решил е проблема с липсата на ток там, като е монтирал соларни панели на къщата си. С тях си осигурява необходимата му енергия.

Димитър Кехайов от три години захранва дома си с енергия от слънцето. Разказа, че инвестицията в уредите му е струвала около 5-6 хиляди лева, но са нужни поне още толкова, за да може да включи повече уреди в мрежата.

“Хладилник захранвам, телевизор, една кафе машина и лампите. Три заема съм теглил и по-малко всяка година ги връщам. Не може, няма начин, на един път не става, скъпи съоръжения са. Един панел е 500 лева, а инверторът, който преобразува от 12 на 220 волта, ако е 5 киловата струва 4800 лева. Акумулаторите са по 300-400 лева”, обобщава Кехайов.

Мъжът е категоричен, че и да има възможност няма да стане абонат на електроразпределително дружество, съобщава БНТ.

“Няма да се възползвам, ще си остана на моя вариант с панелите. Не искам на енергото 5 лева да изгорим, 10 да им плащам, това е монопол”, отсича той.

Жители на Благоевград, които нямат собствени източници на електроенергия, пък казват, че пестят средства, като не включват уреди за разхлаждане през лятото в дома си.

За да е по-ниска сметката за ток през лятото специалистите съветват да се използват охладителни уреди висок енергиен клас и по-често да се размразява хладилникът.

 

Може да харесате и