fbpx

Макрон получи подкрепа от Путин за създаването на европейска армия

Руският президент Владимир Путин подкрепя призива на френския си колега. По думите на Макрон след Втората световна война европейските страни са имали нужда от помощта на САЩ за своята сигурност.

Изявлението излезе в деня, в който светът отбелязва 100-годишнината от примирието след Първата световна война. По този повод около 80 световни лидери се събраха в Париж където участваха във възпоменателни церемонии и във Форум за мир.

Предполагам, че е дошло времето Европа да се погрижи сама за своята сигурност и суверенитет – ето защо аз увеличавам разходите ни за отбрана, включително и за киберсигурност. И в това отношение искам да осигуря солидарност в Европа. За това е необходимо да се обясни на хората в Унгария, Полша, Финландия и в други страни, че когато ги нападнат, Европа ще ги защити, подчерта френският президент в интервюто, цитирано от „Фокус“.

Руският президент Владимир Путин, който също е в Париж, приветства призива на Еманюел Макрон за европейска армия, предаде ДПА. Путин каза, че идеята не е нова, но че президентът Макрон я съживява.

Преди два дни президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира в обратната посока, като нарече в туит предложението на Макрон много обидно.

Във вторник Макрон поднови призивите си създаване на европейска армия, като каза, че Европейският съюз трябва да е в състояние да се защитава от Русия, без да разчита на Съединените щати.

Путин заяви, че е съвсем логично силен икономически съюз като Европейския да се стреми към независимост и суверенитет в сигурността и отбраната. Той нарече френското предложение „позитивен процес“ и каза, че позицията на Русия съвпада с френската по този въпрос.

Според германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен Европа вече е поела по пътя към изпълнение на идеята на Макрон, отбелязва ДПА.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x