fbpx

Майка даде на съд социалните, отнели й болно дете

Майка от Пловдив оспорва в административния съд заповед на „Социално подпомагане“, с която 14-годишното й дете е настанено в кризисен център в Пещера.

В жалбата си Иванка Димитрова твърди, че животът на дъщеря й Дарина е й поставен в опасност, тъй като е диабетичка на инсулин, а в приюта липсвал постоянен лекарски контрол. В Пещера пък нямало детски ендокринолог. Тийнейджърката е била изведена от дома си от служители на отдела за закрила на детето и полицаи на 5 април т.г.

„Дарина бе взета по най-бруталния начин. Понеже не искаше да тръгне, единият от униформените я държеше за краката, а другият за ръцете. Едвам успях да й дам инсулина“, обяснява майката. Тя признава, че сама е подала молба до социалните да поемат грижата за Дарина заради поведението й.

Момичето тежко преживявало развода на родителите си, започнало да се събира със съмнителни пълнолетни младежи, отказвало да ходи редовно на училище. Дарина направила и опит за самоубийство, докато била в дома на баща си. Димитрова потърсила помощ от социалните, когато я заварила вкъщи да пие бира с компания.

„Написах молба дъщеря ми да бъде прехвърлена в институция под диктовка на една от служителките от отдела за закрила на детето. Тя настоя вътре да посоча, че с Дарина имам по-тежки проблеми от реално съществуващите, за да се задействат“, казва майката. Три дни по-късно жената пожелала да оттегли молбата си, но социалните отказали и тийнейджърката била закарана в Пещера.

От десетина дни обаче Дарина е в пловдивската университетска болница „Св. Георги“, където е докарана по спешност от кризисния център в Пещера заради много високи нива на кръвната захар. Адвокат на неправителствена организация е подал жалба в прокуратурата срещу действията на социалните.

„Те не са съобразили избора на институция със здравословното състояние на Дарина, която освен с диабет е и с болест на Хашимото. Има данни за манипулация от страна на служителката, под чиято диктовка майката е писала молбата“, коментира адвокат Стоян Донков. Според него, ако след изписването от болницата момичето бъде върнато в центъра, може да се стигне до фатален изход. По думите му детето искало да бъде у дома, при майка си.

Началникът на отдела за закрила на детето в Пловдив Мариана Ангелова категорично отрече действията на подчинените й да са в нарушение на закона.

„Няма как да накараш пълнолетен човек да пише нещо против волята му. Майката е заявила желанието си дъщеря й да бъде настанена в институция не само пред въпросната служителка. Същото е потвърдила и пред други специалисти за работа с деца „, коментира тя. Дарина била изведена от дома си, тъй като е в риск. Майката не упражнявала необходимите грижи и контрол върху нея – не следяла за здравето й и за хранителния режим, както и дали посещава училище. Момичето било настанено в Пещера, за да скъса с неподходящата си среда в Пловдив. Имало риск да стане жертва на сутеньори.

Адвокат Стоян Донков е подал жалба в прокуратурата срещу действията на социалните работници.

Източник: 24часа

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x