fbpx

Mафиотската групировка "Ндрангета" действа активно в Източна Европа

196

В обширна статия германският вестник "Ди Велт“ посочва, че мафиотската групировка "Ндрангета" действа активно в Източна Европа от 20 години насам.

Тя е в състояние да оказва влияние и върху избори", твърди прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия.

Според изданието, цитирано от БГНЕС, той е най-важният съдебен експерт по въпроса за международните контакти на мощната калабрийска мафия.

Още през 2008 година председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне представя подробен доклад за международната експанзия на "Ндрангета".

Калабриецът Форджоне дълго време е бил под полицейска закрила заради разкритията си и добре познава опасностите, свързани с тази навярно най-могъща престъпна организация в света.

Той е и автор на книгата "Износ на мафия".

Франческо Форджоне предполага, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена.

Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна.

Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.

"Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния", казва Форджоне, цитиран от „Ди Велт“.

Интересите на мафията са "едни и същи навсякъде по света", допълва експертът: "Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер".

Гигантските парични суми от международната търговия с наркотици, оръжия и опасни отпадъци се влагали в сделки с недвижими имоти или на борсата - това е най-простият начин за пране на пари", твърди Франческо Форджоне и допълва:

"От нашите разследвания знаем, че мафията е замесена в скандалите за отровните отпадъци в Румъния и че е разпростряла пипалата си чак до Газпром".

Факт е например, че кланът „Казалези“ - една от най-успешните бандитски групировки на Камората - има консолидирани интереси в Румъния, а кланът на „Корлеоне“ беше замесен в скандали с нелегални отровни отпадъци.“

Още статии в тази категория