Лято, слънце, море… На ход са стомашните вируси

Диария, висока температура – най-типичните летни проблеми

Диарии и висока температура тръшкат наред. Температурата преминава за едно денонощие, но стомашно-чревното неразположение продължава близо цяла седмица, алармираха лекари. Те уточниха, че заболяването удря предимно децата.

Действително имаме завишени случаи на ентеровирус с диария и висока температура. Все още се обработват данните от страната, каза за “Монитор” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Тези вируси са много досадни, ще са на дневен ред чак до края на август дори до средата на месец септември, ако времето е много топло, допълни той.

Вирусолози обясниха, че ентеровирусите са от тип, чиято структура се променя много бързо. Това е и основната причина, поради която все още срещу тях не може да се създаде надеждна ваксина.

“Децата са най-уязвими към тях. Заради тежката диария те могат да се обезводнят много бързо и да се стигне дори по болнично лечение. Затова трябва да бъдат много пазени от инфекцията”, подчерта д-р Ангел Кунчев.

Главният здравен инспектор обясни, че въпросният ентеровирус се разпространява по фекално-хранителен път. Затова трябва през летния сезон да се набляга на личната хигиена.

“На морето хората да не се доверяват на малки заведения и павилиони за бързо хранене, където е очебийно, че обслужващият персонал няма условия да си мие ръцете постоянно, не се ползват щипки за храните и чистотата е съмнителна”, посъветва д-р Кунчев.

Има обаче и ентеровируси в момента, които се предават по въздушно-капков път – чрез слюнка, кихане и кашлица, допълни той.

Д-р Кунчев препоръча още да имаме на разположение всякога, когато сме навън, дезинфектанти или спиртни мокри кърпички, както и да настояваме за чаши и чинийки за еднократна употреба в местата за бързо хранене, където има такава възможност.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via